Kiderült, különböző életkorban mitől maradunk egészségesek

Az egyik dolog az, hogy tartsuk be az átmeneti étrendet. A másik olyan étkezési szokásokat kialakítani, hogy az étrend mindennap kiegyensúlyozott maradjon – tájékoztat a Sports.kz.

Nyáron hajlamosak vagyunk nagyobb erőfeszítés nélkül több gyümölcsöt és zöldséget enni. Ősszel sokan elveszítik ezt az egészséges szokást.

A testünknek életünk különböző szakaszaiban más-más szükségletei vannak. És ezektől függően van értelme módosítani a menüt.

12 és 20 év között

Jobb, ha már fiatal korban elkezd vigyázni az egészségére. Már serdülőkorban több kalciumtartalmú ételt kell beiktatni a menübe. Ezekben az években a kalcium lerakódhat, hogy erős csontokat képezzen, amelyek jó alapot nyújtanak az időskori csontritkulás elleni védelemhez.

Sok kalcium található a tejben és tejtermékekben (sajt, joghurt), a leveles zöldekben, a diófélékben és magvakban, valamint a hozzáadott kalciummal dúsított tejtermékekben. A szardínia és a szardella szintén jó forrás.

Emellett a menstruáció kezdetével a lányoknak elegendő vasat tartalmazó ételeket szükséges fogyasztaniuk. A vérveszteség miatt sokan kezdenek vérszegénységben szenvedni, amely automatikusan rontja az immunitást, krónikus fáradtságot okoz.

Itt segíthet a garnéla, a tojás, a csirkehús (különösen a mellen kívüli részek), a bab.

A fejlődő agy is fontos szerkezeti változásokon megy keresztül. Segíthet, ha elegendő omega–3 zsírsavat iktat az étrendjébe.

20 és 30 év között

Ebben az életszakaszban fontos az izomépítés. Az izmok elengedhetetlenek az egészséges időskorhoz.

Azonban az izomnövekedést óriási mennyiségű állati fehérjével – steak és csirke formájában fogyasztva – elérni rossz ötlet. A túl sok állati fehérje gyulladást válthat ki. Ezzel együtt pedig rengeteg telített zsírt is tartalmaz, amely hozzájárulhat a szívkárosító plakkok kialakulásához az artériákban.

Ezért a zsíros, feldolgozott húsokat (hamburger, kolbász, sonka) érdemes lecserélni növényi fehérjeforrásokra, például quinoára, hajdinára, lencsére, babra, diófélékre és magvakra.

40 és 50 között

Ebben a korban az emberi test hormonális változásokkal szembesül. Az immunitás ezekben az években gyengülhet, és fennáll a hirtelen allergiás reakciók lehetősége. Minél idősebb valaki, annál tovább gyógyulhat még egy ártalmatlan megfázás után is.

A sok élelmi rostot tartalmazó élelmiszerek segíthetnek az egészség megőrzésében. Az erjesztett élelmiszerekben található, probiotikus mikrobák szintén hasznosak lehetnek.

Egy táplálkozási szakértő naponta két-három adag különböző fermentált ételt ajánl. Ezek lehetnek kefir, élő joghurt, savanyú káposzta vagy kimchi, kombucha vagy cheddar sajt.

50 és 70 év között és azon túl

Ebben az életkorban kezdi teljes mértékben megtapasztalni a korábbi évek életmódjának hatásait.

Ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel lesz hajlamos a szívbetegségekre, a 2-es típusú cukorbetegségre és a stroke-ra. A szervei évről évre egy kicsit rosszabbul fognak működni, mint korábban. Ezért a tápanyagszükséglete megnő, de az étvágya ezzel szemben kezd eltűnni.

Amikor fiatal, a szervezet különösebb gond nélkül megbirkózik az egészségtelen ételekkel, de az idősek számára egy zsíros hamburger megemésztése már nem lesz olyan egyszerű. Egy rossz étkezés fáradtságot, székrekedést, energiahiányt és alvászavarokat okozhat az időseknél.

Ezért ebben a korban jobb, ha a könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag, megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot tartalmazó ételeket választjuk. Ez azt jelenti, hogy zöldségekkel, valamint diófélékkel és magvakkal, zsíros halakkal, tojással és jó minőségű hússal töltsük meg a tányérunkat – írja a Daily Mail.

Elolvasom a cikket