Oroszország már Norvégiát fenyegeti?!

Norvégia, Németország, Belgium, Hollandia, Finnország, Svédország és Izland titkosszolgálatainak képviselőinek zárt ajtók mögötti találkozóján különösen Norvégia szerepe került előtérbe, mint Európa egyik legfontosabb energiaellátója – írta meg az Euractiv.

Sinan Selen, a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal alelnöke kiemelte, hogy a fenyegetés nemcsak Németországot vagy Norvégiát érinti, hanem minden országot – közölte a mandiner.hu.

„Ez egy olyan fenyegetés, amely Oroszországtól érkezik, és nemcsak kémkedési műveletek formájában, hanem szabotázs kockázatával is számolnunk kell” – mondta Selen.

Beate Gangaas, a norvég elhárító ügynökség, a PST vezetője, aki a találkozót szervezte az ONS energiaügyi konferencia mellékrendezvényeként, kifejtette: „Amikor ma szabotázsról beszélünk, Oroszországról beszélünk.”

Gangaas szerint Norvégia energetikai szektora különösen érzékeny célpont lehet, hiszen az ország NATO-tagként határos Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, és Európa legnagyobb földgázszállítójává vált az orosz-ukrán háború kitörése után.

Nils Andreas Stensoenes, a norvég hírszerző szolgálat vezetője szerint Oroszország továbbra is konfrontatív viszonyban áll a Nyugattal, és egyre nagyobb kockázatokat hajlandó vállalni.

Elolvasom a cikket