Ötven százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát, és a fizikai állapotot is fiatalon tartja

Szirtes Györgyi
2024. augusztus 28. szerda. 9:16

A napsütéses napokon a szabadban töltött idő növelheti a D-vitamin-kitettségünket, amely viszont mind fizikai, mind mentális előnyökkel járhat.

Csökkentheti a vérnyomást, és hatással lehet a közérzetünkre.

Mivel mozgásnak számít, jótékony hatással lehet az egészségünkre, és az izomzatunkat is kordában tartja.

A kertészkedés nagyszerű mozgásforma lehet, mérsékelt intenzitású tevékenységnek számít. A gereblyézés, a lapátolás és a talicska használata kiváló egésztest-gyakorlatnak minősül. Ezenkívül a vödrök cipelése és a mulcsozás is jó erőnléti edzés.

A friss zöldségek termesztése és fogyasztása javíthatja az étrendjét, mivel tápláló élelmiszerforrást biztosít. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik zöldségeket termesztenek, tudatosabbak az egészséges táplálkozás fenntartásában.

A kutatások azt mutatják, hogy a kertészkedő idősebb felnőtteknek jobb a kezük és a csípőjük erőnléti állapota, az önbecsülésük és az általános fizikai egészségük.

A kertészkedés nemcsak a testnek tesz jót, hanem az elmének is. Stimulálja az agyat, amely csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres kertészkedés ötven százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.
A kertészkedés a hangulatot is javíthatja.

A kertészkedés a tudatosság gyakorlására is használható, ha a különböző feladatokra koncentrál, értékeli a színeket, és elismeri az elvégzett munkát. A tudatossággal való foglalkozás bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet.

Fontos, hogy eléggé körültekintőek legyünk, amikor kertészkedésre adjuk a fejünket. Tartson gyakori szüneteket, igyon sok vizet, és használjon naptejet, hiszen a napon végzett munkától sérülhet a bőrünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Ha nehéz mulcs- vagy földeszsákokat emelget, ügyeljen a megfelelő emelési mechanikára: a lábával emeljen, ne a hátával. Használhat talicskát is a mulcs vagy a föld szállítására ahelyett, hogy a nehéz zsákokat nagy távolságokra cipelné az udvaron vagy a kertben.

Válassza ki a megfelelő szerszámot a munkához. Próbáljon meg alkalmazkodó szerszámokat használni, például olyanokat, amelyeket az ízületi gyulladásban szenvedők számára terveztek. A hosszú nyelű szerszámok segíthetnek megelőzni a görnyedést és a hátproblémákat. Gyomláláskor használjon kerti zsámolyt vagy széket, vagy térdeljen vagy üljön párnázott ülőkére/habpárnára, hogy megvédje a térdét. Használjon alternatív megoldásokat – például magasított ágyásokat vagy konténereket –, amelyeket derékmagasságba emelhet, hogy ne kelljen lehajolnia a növények gondozása közben.

Elolvasom a cikket