Pénz kéne a medveparkokra Erdélyben

Négy évvel ezelőtt, választási kampány idején hozta nyilvánosságra azt az elképzelést Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, hogy több száz hektáros, bekerített medveparkot lehetne létrehozni a térségben, ahol a veszélyessé vált nagyvadakat el lehetne helyezni, egyúttal vendéglátásra és az állatok természetes életkörülmények között történő megfigyelésére is lenne lehetőség – írja friss cikkében a Székelyhon. Mint az összeállításból kiderül, alkalmas terület lenne, de a finanszírozási lehetőségek hiányoznak.

Hargita megyében két területben gondolkodtak az illetékesek, ahol már egyeztetések és helyszíni szemlék is történtek. A csíkszentmiklósi kétszázötven, míg a gyergyóalfalvi hatszáz hektáros, s mindkettő közbirtokossági tulajdon. A finanszírozás azonban hiányzik, olyannyira, hogy a bukaresti Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára nemrégiben Csíkszeredában kijelentette, ilyen projektre nincs pénz a költségvetésben.

A lapban hozzáteszik, a medveparkok számára olyan részeket kellene kijelölni, ahol nem kaptak területalapú támogatást a tulajdonosok, ugyanakkor Natura 2000-es besorolás alá sem esnek – sőt, ezeken túl szükség van arra is, hogy megfelelő út, villany- és vízhálózat is legyen a közelben.

Elolvasom a cikket