Szamurájkardot fedeztek fel egy berlini pincében

A Berlini Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai egy, az Edo-korra (1603-1868) datálható japán kardot fedeztek fel egy berlini pincében – számol be a Heritage Daily alapján az ng.24.hu. A 17. századi tárgy egy rövidkard, egy úgynevezett vakizasi, az ilyen fegyvereket a feudális Japánban viselték a szamurájok.

A vakizasi jellemzően tartalék- vagy segédkard volt a jóval ismertebb katana mellett. A szamurájok rituális öngyilkosságát, az úgynevezett szeppukut sokszor ezzel a fegyverrel végezték el – tájékoztat az ng.24.hu.

A leletet akkor találták meg, amikor a Molkenmarkt területén 20. századi pincéket tártak fel. A környék épületei súlyosan megsérültek a második világháborús bombázás alatt. A kard, illetve más tárgyak, köztük kantárok, kengyelek, hámok és tüzérségi leletek a pincékből előkerült törmelék között voltak.

A vakizasi nyelén utóbb famaradványokat, illetve a textilkötés nyomait is felfedezték. A szakértők a Daikokuten nevű japán szerencseisten szimbólumát is azonosították a tárgyon, ő többek között a gazdagság, a háztartás, a mezőgazdaság és a termékenység istene volt.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a fegyver miként került egy berlini pincébe. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy egy korai, 1862-es vagy egy 1871-1873-as diplomáciai misszió hozta el ajándékként Japánból.

Elolvasom a cikket