Tusk elmagyarázza, hogy Lengyelország miért nem lövi le a „betolakodó” drónokat

A lengyel hadsereg számára nehéz megállapítani, hogy civil objektumról van-e szó az ország légterében.Ezért Varsó szövetségesei azt tanácsolják neki, hogy tanúsítson visszafogottságot, amikor a feltételezett orosz rakéták vagy drónok lelövéséről van szó – ezt Donald Tusk lengyel miniszterelnök jelentette ki, írja az RBC-Ukraina a Rzeczpospolita című lapra hivatkozva.

Elmondása szerint jelenleg Lengyelországban az eljárás szerint békeidőben az ilyen objektum lelövésére az engedélyt a műveleti parancsnoknak, Maciej Kleshch tábornoknak kell megadnia.

Maga Tusk azonban „nyitott” a szabályok esetleges megváltoztatására ebben az esetben, „és a lehető leghamarabb meg is változtathatjuk a szabályokat”, hozzátéve, hogy „a lezuhant repülőgépekkel kapcsolatos probléma gyakran más jellegű”.

„Gyakran másodpercek töredékei miatt nem lehet ellenőrizni, hogy civil objektumról van-e szó. Vagy hogy egy elveszett repülőgépről van-e szó” – tette hozzá.

Tusk azt is mondta, hogy „szövetségeseink bizonyos fokú visszafogottságot javasolnak”, amikor azonosítatlan légi objektumokra lőnek, „ha nincs fenyegetés, ha nem agresszióról van szó”.

„Igazán nagyra értékelem a hadseregünk ésszerű, kiegyensúlyozott álláspontját. Nem érdekük, hogy minden alkalommal tüzet nyissanak, amikor valami mozog az égen. Ettől biztonságosabbnak érezzük magunkat” – mondta.

Elolvasom a cikket