Ukrán főparancsnok: Moszkva nem vette be a csalit

„A kurszki irányban végrehajtott támadó hadművelet egyik feladata az volt, hogy jelentős ellenséges erőket vonjon el más irányokból, elsősorban Pokrovszk és Kurahovszk körzetéből” – mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes egy keddi kijevi sajtótájékoztatón.

„Természetesen az ellenség ezt megérti, ezért továbbra is a Pokrovszk irányába összpontosítja fő erőfeszítéseit, ahol a legharcképesebb egységei összpontosulnak” – folytatta.

„Az ellenség más irányokból próbálja kivonni egységeit, míg Pokrovszk irányában éppen ellenkezőleg, fokozza erőfeszítéseit” – állította Szirszkij, aki a Pokrovszk és Kurahovszk környéki helyzetet „meglehetősen nehéznek” minősítette az Ukrán Fegyveres Erők számára.

Az augusztus elején megindíott előrenyomulást az orosz erők gyorsan megállították, de a térségben folytatódnak a harcok, és az ukrán csapatok még mindig több települést tartanak a határ menti térségben.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a betörés Ukrajnának több mint 6600 katonájába, 73 harckocsiba és több mint 500 páncélozott járműbe került.

Az ukrán vezetés nem volt következetes a kurszki hadművelet céljainak magyarázatában. Kezdetben Volodimir Zelenszkij ukrán vezető hivatala szerint az orosz terület elfoglalására azért volt szükség, hogy megfélemlítsék az orosz közvéleményt, és erősebb pozíciót szerezzenek a Moszkvával folytatott esetleges béketárgyalások során.

Elolvasom a cikket