Zaharova felszólalt Durov őrizetbe vételéről

A Telegram alapítójának, Pavel Durovnak a franciaországi őrizetbe vételével kialakult helyzet megmutatta Párizs igazi arcát a szólásszabadság védelme terén – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, számol be a News.ru.

A diplomata szerint a Durov körül kialakult helyzet kapcsán az üzleti élet több képviselője és független közéleti személyiségek is megszólaltak, de a neoliberális elit képviselői síri csendben maradtak.

„Mindez ismét megmutatta a francia vezetés valódi hozzáállását, amely gátlástalanul lábbal tiporta a nemzetközi normákat a szólásszabadság védelme terén” – mondta Zakharova.

A diplomata hangsúlyozta, hogy ha Franciaország véd bizonyos normákat, akkor nemcsak betartani, hanem teljesíteni is kell azokat, és mindent meg kell tennie a védelmük érdekében. Véleménye szerint az incidens kapcsán a nemzetközi profilú struktúráknak teljesíteniük kell a szólásszabadság védelmére vonatkozó mandátumukat.

Marija Zaharova korábban emlékeztetett arra, hogy még 2018-ban külföldi civil szervezetek tucatjai bírálták Oroszországot a Telegram üzenetküldő blokkolásáról szóló bírósági döntés miatt. Most ezzel ellentétes álláspontra helyezkedtek, és hallgatnak Pavel Durov őrizetbe vételének ügyében.

Elolvasom a cikket