Zelenszkij: A nyugati országok haza akarják küldeni az ukránokat, mert drága az eltartásuk

Az „Ukrajna 2024. Függetlenség” fórumon kedden Kijevben Zelenszkijt a Bloomberg nemrégiben megjelent cikkéről kérdezték, amely szerint több uniós ország elutasította Kijev követelését a hadköteleskorú férfiak hazatoloncolásáról – számol be az oroszhirek.hu.

Zelenszkij szerint néhány nyugati vezető négyszemközt megkereste őt az ukránok visszaküldésével kapcsolatban, mert „nagyon drága” az olyan menekültek eltartása, akik csak terhet jelentenek a fogadó országoknak. Ezt nyilvánosan kimondani „politikailag hátrányos” lenne számukra – mondta.

„Könnyebb ezt a kérdést az ukrán elnökkel való találkozón felvetni és aztán azt mondani, hogy az elnök kérte az ukránok visszaküldését” – mondta Zelenszkij. „Én támogatom, de kényszerítés nélkül” – tette hozzá.

Zelenszkij elmondta, hogy mintegy 7,5 millió ukrán keresett külföldön menedéket a konfliktus kezdete óta. Az ENSZ becslései viszont csak 6,5 millióra teszik a számukat.

„A felnőtt lakosságot, a gyerekeket vissza kell terelni Ukrajnába” – tette hozzá, kifejtve, hogy Kijevnek mind a sorkatonákra, mind a munkásokra szüksége van ahhoz, hogy megengedhesse magának a 10,5 millió nyugdíjas „etetését”. Ragaszkodott ahhoz, hogy ezt „kényszerítés nélkül kell megtenni, hogy ők is akarják”.

Ugyanezen a rendezvényen Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrán férfiaknak választaniuk kell a munka és a harc között, mivel Kijevnek adóbevétel-kieséssel kell szembenéznie. A kormány becslései szerint mintegy 800 ezer ukrán férfi bújt el, hogy elkerülje a sorozást.

Sokan közülük titokban dolgoznak, hogy ne keltsék fel a sorozótisztek nem kívánt figyelmét, ami azt jelenti, hogy bérüket az asztal alatt fizetik ki, és nem adóznak – magyarázta Smihal.

Az Ukrán Nemzeti Bank nemrég úgy becsülte, hogy jövőre további 700 ezer ukrán hagyhatja el az országot. Hacsak a gazdasági körülmények nem „normalizálódnak”, mégpedig hamarosan, a menekültek többsége nem akar majd visszatérni – mondta a bank, és sürgette Kijevet, hogy teremtsen munkahelyeket, és építse újjá a harcok által megrongált lakásinfrastruktúrát.

Néhány uniós ország a közelmúltban korlátozásokat vezetett be az ukrán menekültekkel szemben, mivel nem hajlandóak a harcok által nem érintett területekről érkező migránsokra költeni a szűkülő jóléti költségvetést.

Elolvasom a cikket