Zeneszüret Fesztivál Pécsen

Idén is zenét szüretel a Filharmónia Magyarország – így Pécsett ott is a klasszikus zene szól majd szeptember elején, ahol senki nem számítana rá. Ahogy a szüret sem a borászok mulatsága, a programok sokszínűsége sem csak a zenerajongókat várja: verklis kocsi, váratlan helyeken felcsendülő, népszerű operarészletek, filmvetítés, operavacsora, operafürdő a farkányi strandon, gyerekprogramok, opera-előadás, szimfonikus koncert, orgonazene, világsztárok, családi programok és zenés meglepetések töltik meg Pécset és környékét szeptember 2. és 8. között.

Idén is a nagy élményt jelentő koncertek helyszíne lesz a pécsi Kodály Központ, a bazilika és a Széchenyi tér, de a Zeneszüret Fesztiválon a dallamok elhagyják ezeket a hagyományos tereket, és ott is megszólalnak, ahol nem gondolnánk: a buszpályaudvaron, az Árkádban, a piacon, az éttermekben, a gyógyszertárban, az állatkertben és persze az utcákon és tereken. Szerda délutántól vasárnap estig szinte lehetetlen lesz úgy jönni-menni a városban, hogy ne találkoznánk valahol zenével – közölte a Filharmónia Magyarország.

Mint írták, a TÉRMOZIban – a Széchenyi téri LED-falon – az előző évi fesztiválok koncertjeiből mazsoláznak. A Kodály Központba költözik a Magyar Állami Operaház, hiszen az ő produkciójukban jön el Róma, ugyanis Puccini egyik legszívbemarkolóbb operáját hozzák el, az 1800-ban, Rómában játszódó Toscát. „A méltán ismert operát napjaink egyik leghíresebb tenorja, José Cura fellépése koronázza meg, hiszen ő alakítja az opera férfi főhősét. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Toscát kétszer is eljátsszuk, amelyhez a jelmezeket maga José Cura válogatta” – emelte ki Szamosi Szabolcs, a rendező Filharmónia Magyarország ügyvezetője.

Pécsre érkezik a Concerto Budapest is, akik bár szimfonikus koncerttel készülnek, mégis csatlakoznak az idei Zeneszüret Fesztivál tematikájához, az operához. Előadásukban Bizet Carmenjének legismertebb dallamai szólalnak meg, majd két olyan Csajkovszkij-művet hallhatunk, amelyek filmzeneként is gond nélkül megállnák a helyüket, a Rómeó és Júliát, illetve a b-moll zongoraversenyt. A koncertsorozat zárása egyúttal az Angster-bérlet nyitánya is, hiszen a bazilika orgonistája, Kovács Szilárd Ferenc és az Anima Musicae Kamarazenekar tölti be zenével a székesegyház patinás terét.

Nemcsak a koncertlátogatókat várják programokkal: akik az olasz opera mellől az olasz gasztronómiát hiányolnák, nekik egy exkluzív operavacsorát ajánlanak. A fiatalokhoz az Est Caféban DJ által erősen újragondolt, átmixelt operadallamok szólnak, sőt, lesz éjszakai fürdőzés is a harkányi strandon, ahol szintén DJ kíséri a hangulatos esti fürdőzést.

Szombaton családi nap várja a gyerekeket és családosokat, először lesz Pécsett olyan Meseerdő, ahol a volt vidámparkban a mesék mellett a hangszerek is szóhoz jutnak majd. Zenélni fog az állatkert is vasárnap, és izgalmas koncertek lesznek városszerte.

Érdemes lesz ezekben a napokban Pécsett sétálni, hiszen számos meglepetésprogrammal is készülnek a szervezők. A szabadtéri programok ingyenesek, és előzetes regisztrációt sem igényelnek, így csak a közönség szemfülességén múlik, hogy mennyi jó zenét szüretel magának a hamarosan érkező őszi napsütésben.

Elolvasom a cikket