Ezek az „igazi” és igazán egészséges diófélék

„Növénytani szempontból a dió kemény héjú, gyümölcshús és héj nélküli gyümölcs. E meghatározás alapján csak a kesudió, a makk és a mogyoró tekinthető valódi diófélének. A többi pedig lényegében mag (makadámia, fenyőmag) vagy mag – lédús, vékony héjú, kemény csonthéjú gyümölcs (kesudió, pekándió, mandula, dió). Egyébként a földimogyoró, amely sokak kedvence, általában hüvelyesek közé tartozik” – mondta Kashukh – számol be a Sports.kz.

A botanikai névtől függetlenül azonban minden „dió” nagyon hasznos. Tartalmaznak fehérjét – a testsejtek fő építőanyagát, esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezet nem tud saját maga szintetizálni (leucin, izoleucin, triptofán, lizin erősítik az immunitást, normalizálják az emésztést). De ami a legfontosabb, a diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat – mondja az orvos.

Az omega-3 például erősíti az immunitást, normalizálja az anyagcserét, segít a szervezetnek megbirkózni a gyulladással és az allergiás reakciókkal, erősíti az erek falát, gyorsítja a sebgyógyulást, és pozitív hatással lehet az érzelmi háttérre.

Az omega-6 segít normalizálni az anyagcserét, javítja a véralvadást, erősíti a csontokat. Az omega-9 szabályozza az anyagcserét, normalizálja az idegrendszert. Az omega-savtartalomban élen jár a pekándió, a makadámia és a dió.

Ezenkívül a diófélék természetes antioxidánsokat tartalmaznak – megvédik a sejteket a szabad gyököktől (agresszív molekulatöredékek). Ennek az összetételnek köszönhetően a diófélék szuperélelmiszernek tekinthetők – olyan terméknek, amelynek magas a létfontosságú anyagok tartalma.

„A kesudió magas növényi fehérje- és magnéziumtartalmú, a mandula gazdag E-vitaminban (támogatja az immunitást), a dió, a mandula, a mogyoró, a pekándió és a földimogyoró segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A brazil dió természetes szelénforrás (támogatja az immunrendszert és a reproduktív rendszert). Úgy tartják, hogy napi két ilyen dió elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy fedezze ennek a létfontosságú mikrotápanyagnak a szükségletét” – jegyezte meg a szakértő.

Ugyanakkor a diófélék magas kalóriatartalmú termékek. Körülbelül 550-650 kcal 100 grammonként. Ezért mindazoknak, akik figyelnek erre, az orvos azt tanácsolja, hogy korlátozzák mennyiségüket az étrendben napi 30-60 grammra. Ezenkívül a dióféléket emésztési problémák esetén óvatosan kell használni – súlyosbíthatják az olyan tüneteket, mint a gyomor nehézsége és puffadása.

A felnőttek körülbelül 20 százaléka és a gyermekek körülbelül 5 százaléka allergiás a diófélékre – leggyakrabban a mogyoróra és a dióra. Az allergiás reakció jellegzetes jelei a szájpadlás, az ajkak, a nyelv duzzanata, égő érzés a szájban és a torokban, kiütés a száj környékén, rhinitis (orrfolyás), orrdugulás.

A diófélék kiválasztásakor figyelni kell a megjelenésükre. A minőségi diófélék héja sima, repedések és foltok nélküli. A súlya is fontos – a friss dió általában nehezebb, mint a régi, szárított dió.

Elolvasom a cikket