Felére eshet a mezőgazdasági termelés

Durva becslések szerint akár meg is feleződhet idén Szerbiában a mezőgazdasági ágazat aránya GDP-ben, ami amúgy tavaly négymilliárd eurót tett ki – írja a Szabad Magyar Szó. Mint olvasható, mindezek mögött a fagy, a jég és a szárazság áll, amelyek együttesen gigászi károkat okoztak a földeken.

A lapban megemlítik, a mintegy egymillió hektáron termesztett kukorica esetében háromszázmillió dolláros kárral számolnak a szakértők. Az országban a kilencvenes évek végén 145 ezer hektáron volt öntözőrendszer, ami 2012-ben ez 99 700 hektárra csökkent – ma pedig már alig éri el az ötvenezret e mutató.

A megkérdezett szakértő szerint az önkormányzatoknak össze kellene írniuk a károkat, hogy pontos kép legyen az országos helyzetről, de élelmezési mérleget is kellene készíteni ahhoz, hogy tudni lehessen, mit tudnak kiszállítani külföldre és mit nem. A konkrét adatokat nézve a kukoricahozamok megfeleződtek. Utóbbi mostanság átlagosan 3-3,5 tonna hektáronként, miközben rendes körülmények között hétnek kellene lennie. A szója ugyancsak alig termett, a hektáronkénti két-háromszáz kilogramm már csodaszámba megy – holott e tételnek 2,5-3 tonna körül kellene hullámzania.

Elolvasom a cikket