Hihetetlen, de ez vérröghöz vezethet

A kardiológus szerint a lábak kulcsolása érszűkületet okozhat.

„Először is felhívnám a figyelmet a mozgás fontosságára. Hány órát ülhet egy irodai dolgozó a számítógép előtt? Nem is gondoltuk volna, de különösen káros, ha keresztbe teszi a lábát, így az egyik láb térdét a másik láb combnyúlványára nyomja, és ott az erek összeszűkülnek. Fontos, hogy óránként egyszer tartsunk egy kis szünetet: sétáljunk, nyújtsunk, nyújtózkodjunk, ha megtehetjük, emeljük fel a lábunkat és körözzünk a lábfejünkkel” – mondta a szakember.

Lobova hozzátette, hogy idősebbek esetében a hosszú repülőutakon kompressziós harisnyák használata ajánlott a vér pangásának elkerülése érdekében. Érdemes évente egyszer orvosi vizsgálaton részt venni, többször keveset enni és nem kihagyni az étkezéseket, elegendő órát aludni – mondta a kardiológus. Nagyon fontos az is, hogy elegendő vizet fogyasszunk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

„Indokolt esetben javasolt hematológushoz fordulni – ha változások észlelhetők, valamint a vérbetegségek, az érelmeszesedés, a cukorbetegség súlyosbodott öröklődésével rendelkező betegek esetében. Ne feledjük: bármilyen kisebb elváltozást könnyebb korai stádiumban kezelni, mint később, amikor a változások már tartósak és akár maradandók” – összegezte Maria Lobova kardiológus.

Elolvasom a cikket