Kvóták és medvék harca

Diana-törvényként is emlegetik azt a törvénymódosítást, melyet még júliusban fogadott el a bukaresti parlament – írja a Székelyhon. Mint a cikkből kiderül, az új jogszabály egyebek között megszabja, hogy 2024 végéig összesen 481 állat kilövésére lehet engedélyeket adni Romániában. A Diana-jelző eredete egy 2024. július 9-i tragédiára megy vissza, amelyben egy hasonló nevű jászvásári tizenéves lányt ölt meg egy medve a Bucsecs-hegység egyik turistaösvényén.

A kilövési kvóta emelését természetesen most is sok állatvédő bírálta. Utóbbiak szerint a Bucsecs-hegységben történt tragédia esetleg megelőzhető lett volna, ha az érintett tinédzser nem próbál kétségbeesetten menekülni – emellett azt is érvként hozzák fel, hogy szerintük a hölgy halálos sérüléseinek jelentős részét a szakadékba zuhanás okozta, miután a medve a lábát ráncigálta és marcangolni kezdte.

Arról persze nem szól a fáma, hogy az utólagos okoskodás már nem segít a lányon – s azokon sem, akiket korábban öltek meg vagy tettek nyomorékká a ragadozók.

A kilövési engedélyek több mint harmada a Székelyföldet is magába foglaló három megyének jutott. Így Kovászna ötvennégy, Hargita hetvenhárom míg Maros negyvenhárom nagyvaddal részesül. Idén az ötvennégy kilövési engedélyen harmincnégy háromszéki vadásztársaságnak kell osztoznia. Az előzetes helyzetjelentések alapján a medvetámadásoknak leginkább kitett községeket, falvakat négy csoportra osztották.

A lapban megemlítik, hogy a 20-as számú, közel nyolcezer hektáros és Esztelnekhez tartozó vadászterületet bérlő SDM Venatoris társulat idén egyetlen medve kilövésére kapott engedélyt. Hogy sok-e ez vagy kevés, azt a laikus olvasó is eldöntheti annak függvényében, hogy az általuk felügyelt erdőkben naponta húsz-harminc nagyragadozó fordul meg.

Elolvasom a cikket