Mi a SEO és miért fontos a weboldalak keresőoptimalizálása?

2024. augusztus 29. csütörtök. 20:53

Mi a SEO – komplexebb, mint hinnénk!

A SEO tehát egy olyan komplex folyamat, amelynek célja, hogy az adott terméket/szolgáltatást hirdető weboldal minél előkelőbb helyen szerepeljen a keresőmotorok találati listáján. A keresőmotorok, amelyek közül a leggrandiózusabb a Google, folyamatosan értékelik és rangsorolják az interneten elérhető tartalmakat, és azokat részesítik előnyben (egyáltalán azokat „mutatják meg”, azaz indexelik), amelyek a legrelevánsabbak és leginkább megfelelnek a felhasználói kereséseknek.

A SEO tehát arról szól, hogy a weboldalunkat olyan módon építsük fel, hogy az megfeleljen a keresőmotorok algoritmusainak, és a potenciális látogatók könnyen megtalálhassák azt. Ha pedig már megtalálták, „szeressék” is – napjainkban ugyanis a „mi a SEO?” kérdésre nem lehet úgy válaszolni, hogy a felhasználói élmény fontosságát is ne hangsúlyoznánk ki.

Miért fontos a weboldalak keresőoptimalizálása?

A keresőoptimalizálás elsődleges célja a weboldal forgalmának növelése organikus, azaz nem fizetett találatokon keresztül. Ha a weboldalad jó helyen szerepel a Google találatai között, akkor nagyobb az esély arra, hogy a felhasználók rákattintsanak, ami az organikus látogatók növekedését jelenti a gyakorlatban. Az organikus találatok megbízhatóságot is jelentenek a látogatók szemében, hiszen a keresőmotorok „ajánlása” alapján találtak rá a tartalomra.

A SEO alapjai

A weboldalak keresőoptimalizálása több részből áll, és mindegyik területet figyelembe kell venni a siker érdekében.

A SEO egyik alappillére a kulcsszókutatás, amely során a SEO szakember felméri, hogy mely szavakra és kifejezésekre keresnek rá leggyakrabban a felhasználók. Ezek a kulcsszavak segítenek abban, hogy a tartalom a lehető legjobban illeszkedjen a keresési szándékhoz.

A kulcsszókutatás mellett, számos egyéb kardinális aspektusa van a sikeres keresőoptimalizálásnak. Az on-page és off-page SEO, a technikai optimalizálás, a tartalommarketing mind-mind olyan szegmensek, amiket maximálisan ki kell aknáznia annak, akinek legfőbb célja az online jelenlétének javítása.

Weboldalak keresőoptimalizálása – miért érdemes SEO-ba fektetni?

Az indokokat igazából napestig is sorolhatnánk, s talán még így sem merítenénk ki a témát a maga mélységében. Az bizonyos, hogy a keresőoptimalizálás hosszútávon az egyik legköltséghatékonyabb módja a weboldal forgalmának növelésére. Bár az eredmények nem azonnaliak (gyanakodjunk is arra az ügynökségre, aki instant eredmény ígér!), a jól végzett SEO garantáltan tartós előnyöket biztosít.

Elolvasom a cikket