Pavel Durovot 5 millió eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték

MH/ MTI
2024. augusztus 29. csütörtök. 8:04

Durov szerdán jelent meg a párizsi bíróság előtt, négy nappal azután, hogy Azerbajdzsánból a francia fővárosba érkezve letartóztatták. A bíróság szerda este kiadott közleményében közölte, hogy Durovot hivatalosan tucatnyi bűncselekménnyel vádolják, köztük bűnrészességgel egy bűnbanda által tiltott ügylet lebonyolítására használt online platform „adminisztrálásában”, amely vád a bíróság szerint legfeljebb tíz év börtönbüntetést von maga után.

Az ügyészek által hétfőn bejelentett többi vádpont között szerepel a csalás elősegítése, pénzmosás, kábítószer és gyermekpornográfia terjesztése, valamint a felhasználói adatok átadásának megtagadása a bűnüldözési nyomozások számára.

Az orosz vállalkozót, aki Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint St. Kitts és Nevis állampolgárságával is rendelkezik, 5 millió eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Elrendelték, hogy az ellene folyó nyomozás lezárásáig Franciaországban maradjon, és hetente kétszer jelentkezzen egy rendőrőrsön.

Franciaországban a bűnügyi nyomozást különleges bírák – széles körű nyomozati jogkörrel felruházott bírák – irányítják. A Durov ellenihez hasonló vádakat általában azelőtt jelentik be, hogy a nyomozók befejezték volna a bizonyítékok összegyűjtését, és bármikor ejthetik őket, ha nem lehet azokat bizonyítani.

Elolvasom a cikket