Pavel Durovot ötmillió eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték

MH/ MTI
2024. augusztus 29. csütörtök. 8:04
Frissítve: 2024. augusztus 29. 9:17

Durov szerdán jelent meg a párizsi bíróság előtt, négy nappal azután, hogy Azerbajdzsánból a francia fővárosba érkezve letartóztatták. A bíróság szerda este kiadott közleményében közölte, hogy Durovot hivatalosan tucatnyi bűncselekménnyel vádolják, köztük bűnrészességgel egy bűnbanda által tiltott ügylet lebonyolítására használt online platform „adminisztrálásában”, amely vád a bíróság szerint legfeljebb tíz év börtönbüntetést von maga után.

Az ügyészek által hétfőn bejelentett többi vádpont között szerepel a csalás elősegítése, pénzmosás, kábítószer és gyermekpornográfia terjesztése, valamint a felhasználói adatok átadásának megtagadása a bűnüldözési nyomozások számára.

Az orosz vállalkozót, aki Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint St. Kitts és Nevis állampolgárságával is rendelkezik, ötmillió eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Elrendelték, hogy az ellene folyó nyomozás lezárásáig Franciaországban maradjon, és hetente kétszer jelentkezzen egy rendőrőrsön.

Franciaországban a bűnügyi nyomozást különleges bírák – széles körű nyomozati jogkörrel felruházott bírák – irányítják. A Durov ellenihez hasonló vádakat általában azelőtt jelentik be, hogy a nyomozók befejezték volna a bizonyítékok összegyűjtését, és bármikor ejthetik őket, ha nem lehet azokat bizonyítani.

Elolvasom a cikket