Újabb tájfun sújtja Japánt

Eddig legalább három ember vesztette életét, és sokan megsérültek a hatóságok figyelmeztetése szerint a térségre valaha lecsapó egyik legerősebb viharban – írja a Reuters.

A tájfun, amely másodpercenként mintegy 50 méteres (180 km/óra/112 mérföld/óra) széllökéseket hozott, és elég erős volt ahhoz, hogy mozgó teherautókat is elsodorjon, a Nagaszaki prefektúra Unzen városának közelében járt 15.00 órakor (0600 GMT), és észak felé haladt a meteorológiai hivatal szerint.

A Kyushu Electric Power Co. szerint hét prefektúrában több mint 200 ezer háztartás maradt áram nélkül délután. A közműszolgáltató korábban azt közölte, hogy a Szendai atomerőműre Szacumaszendai városában, ahol a vihar csütörtökön korábban partot ért, nem volt hatással.

Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a viharban három ember meghalt, egy pedig eltűnt, míg a katasztrófavédelmi ügynökség szerint 45-en sérültek meg.

Miután a vihar a következő napokban Kjúsu felett tartózkodik, a hétvégén várhatóan megközelíti a középső és keleti régiókat, köztük a fővárost, Tokiót – közölte a meteorológiai hivatal.

A hatóságok közlése szerint több mint 5,2 millió embert evakuáltak országszerte, főként Kjúsuban, de Japán középső részén is, ahol a heves esőzések földcsuszamlást idéztek elő.

A légitársaságok már közel 800 járat törlését jelentették be. Kjúsu számos területén felfüggesztették a vonatközlekedést, és több száz busz- és kompjáratot is leállítottak a közlekedési minisztérium szerint.

A Shanshan tájfun a legújabb zord időjárási rendszer, amely Japánra csapott le, az Ampil tájfunt követően, amely szintén áramszünetekhez és evakuálásokhoz vezetett a hónap elején.

Elolvasom a cikket