Veszélyes következményei vannak az e-cigarettának

Ha az orrban a „rossz” és a „jó” baktériumok egyensúlya megbomlik, az ember hajlamosabb lehet az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulására – tájékoztat a Sports.kz.

Dr. Alice Hickman, Ilona Jaspers inhalációs toxikológus laboratóriumának egykori munkatársa megállapította, hogy az e-cigaretta és a hagyományos cigaretta használata az orrban lévő baktériumok egyensúlyának felborulásához vezethet. A tanulmány eredményeit a Nicotine and Tobacco Research című folyóiratban tették közzé.

A szakértők megállapították, hogy az orr mikrobiomjának összetétele változhat az e-cigaretta használatától a hagyományos cigarettával szemben, valamint az emberek vérében lévő nikotin biomarker mennyiségétől függően.

Az új tanulmányban a tudósok 20 nemdohányzó, 28 vaper (e-cigarettázó) és 19 dohányos orrnyálkahártya-folyadékából gyűjtöttek és elemeztek mintákat.

A Staphylococcus aureus baktériumot, amely tüdőgyulladást és más életveszélyes fertőzéseket okozhat, mind az e-cigarettát használóknál, mind a dohányosoknál nagyobb számban találták, mint a nemdohányzóknál. Eközben a Lactobacillus iners, amely véd a légúti megbetegedések ellen, gyakoribb volt a hagyományos cigarettát szívóknál, mint a nemdohányzóknál.

Elolvasom a cikket