A rák elleni küzdelemre használt gyógyszerek lassítják az Alzheimer-kórt is?

Az IDO1-gátlókat olyan rákos megbetegedések kezelésére fejlesztik ki, mint a melanoma, a leukémia és az emlőrák – közölték a kutatók. A gyógyszerek úgy harcolnak a rák ellen, hogy gátolják a rákos sejtek azon képességét, hogy kikerüljék az immunrendszert – számol be a healthday.com.

A gyógyszerek azonban az Alzheimer-kórhoz hasonló degeneratív agyi betegségek korai stádiumainak kezelésére is alkalmasak lehetnek, mivel ugyanezt az enzimet összefüggésbe hozták az agysejtek táplálásának módjával kapcsolatos problémákkal, mondták a kutatók.

„Ennek az enzimnek a gátlása, különösen olyan vegyületekkel, amelyeket korábban már vizsgáltak emberi klinikai kísérletekben a rák kezelésére, nagy előrelépést jelenthet abban, hogy megtaláljuk a módját annak, hogyan védjük meg az agyunkat az öregedés és a neurodegeneráció okozta károsodástól” – mondta Dr. Katrin Andreasson vezető kutató, a Stanford Egyetem Orvosi Karának neurológia és neurológiai tudományok professzora.

Az IDO1 enzim lebontja a triptofánt, ugyanazt a molekulát a pulykában, amely álmosító hatású, egy kynurenin nevű vegyületté, magyarázták a kutatók.

A szervezet kynurenin-termelése kritikus szerepet játszik abban, hogy az agy a vércukor, más néven glükóz felhasználásával üzemanyagot nyerjen, mondták a kutatók.

Amikor az IDO1 túl sok kynurenint termel, az megzavarja az agy szinapszisainak működtetéséhez szükséges energiát, állapították meg a kutatók laboratóriumi egereken.

Az IDO1 elnyomása azonban megnövelte az egerek szinapszisaiba áramló energiát, és helyreállította a megfelelő agyműködést, fedezték fel a kutatók.

„Az agy nagyon függ a glükóztól számos folyamat működtetéséhez, így ha elveszíti a glükóz hatékony felhasználásának képességét az anyagcseréhez és az energiatermeléshez, az anyagcsere hanyatlását és különösen a kognitív hanyatlást idézheti elő” – mondta Dr. Paras Minhas kutató, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont rezidense.

Az Alzheimer-kór egyik elmélete szerint az olyan mérgező fehérjék, mint az amiloid béta és a tau felhalmozódása megzavarja az egészséges agy üzemanyagellátásához szükséges vércukor-anyagcserét, mondták a kutatók.

Az Alzheimer-kór egérmodelljeit vizsgálva, amelyekben az amiloid plakkok vagy a tau-tangulák okozzák az agy degenerációját, a kutatók megállapították, hogy az IDO1 blokkolása valójában megvédi az agyműködést mindkét típusú toxikus agyi fehérjével szemben.

A kutatók úgy vélik, hogy a kynurenin az amiloid plakkok és a tau-tangulák felhalmozódása miatt túlműködik az agyban.

„Meglepett bennünket, hogy ezek az anyagcsere-javítások nemcsak az egészséges szinapszisok megőrzésében, hanem a viselkedés tényleges megmentésében is ilyen hatékonyak voltak” – mondta Andreasson a Stanford sajtóközleményében. „Az egerek jobban teljesítettek a kognitív és memóriateszteken, amikor olyan gyógyszereket adtunk nekik, amelyek blokkolják a kynurenin útvonalat”.

Különösen fontos, hogy az IDO1-gátlók mind az amiloid, mind a tau rossz hatásai ellen hatottak, tette hozzá Andreasson.

„Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az agyi plaszticitásban ezt a javulást mind az amiloid, mind a tau egérmodelleknél láttuk. Ezek teljesen különböző kórképek, és úgy tűnik, hogy a gyógyszerek mindkettőre hatnak” – mondta Andreasson. „Ez igazán izgalmas volt számunkra.”

Az eredményeket a Science című folyóirat augusztus 22-i számában tették közzé.

Elolvasom a cikket