Cukor nélküli csokit gyárthatnak a közeljövőben

A csokoládégyártás során teljes mértékben kihasználják a kakaónövény minden részét, csökkentve ezzel a hulladékot, és egy új, természetesen édes csokoládét hoznak létre. A hagyományos csokoládégyártás során ugyanis cukrot adnak a kakaómasszához, hogy ellensúlyozzák a kakaó keserűségét. Ebben az új eljárásban a cukrot a kakaógyümölcs húsával helyettesítik, amely természetesen édes, így nincs szükség hozzáadott cukorra. Ez nemcsak az ízvilágot gazdagítja, hanem fenntarthatóbbá is teszi a termelési folyamatot.

Csökken az élelmiszer-hulladék, és a termelés ökológiai lábnyoma is kisebb lesz. Az innováció ezért elősegíti a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést.

Az új csokoládé természetes édessége különbözik a hagyományos cukorral édesített csokoládéktól. A kakaógyümölcs húsának felhasználása egy újfajta, gyümölcsösebb, természetes ízélményt ad a csokoládénak, amelyet sok fogyasztó egészségesebb alternatívaként értékelhet.

Az édességgyártók egyébként már évek óta kongatják a vészharangot, hiszen egyre kevesebb kakaó terem. Ennek több oka van: egyrészt a kakaófa, amely a csokoládé alapanyaga, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, különösen a hőmérsékletre és a csapadékra. Előrejelzések szerint a 2050-re bekövetkező éghajlati változások drámaian csökkenthetik a kakaótermesztésre alkalmas területek nagyságát. Emellett a szárazság és az extrém időjárási körülmények, a klímaváltozás miatt elszaporodó kártevők és a különféle növénybetegségek terjedése sem túl megnyugtató.

Elolvasom a cikket