Ez a fűszer a legjobb megoldás gyomorrontásra

Lisa Young táplálkozástudományi professzor szerint a nyers gyökeret gyakran felszeletelik, lereszelik, párolják vagy levet készítenek belőle, és „főzéshez és teakészítéshez használják” – írja a USA Today alapján a Sports.kz.

A gyömbér szárított és zúzott formája szintén népszerű táplálékkiegészítő. A gyömbérolaj belsőleg bevehető vagy helyileg alkalmazható.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a gyömbérnek?

A gyömbérnek számos bizonyított egészségügyi előnye van. Olyan bioaktív vegyületek forrása, mint a gingerol és a shogaol, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ismert, hogy kezeli a hányingert, segít a menstruációs fájdalmaknál, enyhíti a merevséget és javítja az ízületi gyulladással kapcsolatos funkciókat. „Még az anyagcsere egészségét is javítja a vércukorszint egyensúlyának javításával” – mondta a táplálkozási tanácsadó.

A gyömbér segítheti az emésztést és az immunrendszer működését is. „A gyömbér fogyasztása javítja az emésztést, miközben csökkenti a hasi puffadást, és segít a szervezetnek a fertőzések és betegségek elleni védekezésben” – magyarázta.

A növény emellett javíthatja a szív egészségét, segíthet a kognitív funkciók és a memória működésében, és csökkentheti a kellemetlen érzést, mivel „fájdalomcsillapító tulajdonságai révén segíthet csökkenteni az izomfájdalmat és a fájdalmat” – mondta Jen Messer táplálkozási tanácsadó, hozzátéve, hogy természetes afrodiziákum is lehet.

Bár Jamie Behring gasztroenterológus szerint „jelenleg nincs szabványos ajánlott gyömbéradag”, az általános ajánlás szerint naponta legfeljebb 4 gramm gyömbért szabad fogyasztani. Terhes nőknek legfeljebb napi 1 grammot javasolnak, és nem ajánlott 2 év alatti gyermekek számára.

Azok a felnőttek, akik napi 4 grammnál többet fogyasztanak, gyomor-bélrendszeri problémákat tapasztalhatnak, „beleértve a refluxot, a gyomorégést és a hasmenést” – jegyezte meg Yang.

Emellett a túl sok gyömbér fogyasztása vérhígító hatású is lehet, hozzátéve, hogy kisebb mennyiség még egyes gyógyszerekkel is negatív kölcsönhatásba léphet.

Elolvasom a cikket