Ez a gyümölcs segít megelőzni a csontritkulást

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint az aszalt szilva segíthet megvédeni a csontok szerkezetét és szilárdságát a posztmenopauzában lévő nőknél. Az eredmények arra utalnak, hogy a napi szilvafogyasztás lassíthatja a korral járó csonttömegvesztés előrehaladását és csökkentheti a csonttörések kockázatát – írja a Sports.kz.

„Ez az első olyan randomizált, kontrollált vizsgálat, amely a csontok háromdimenziós csontszerkezetére, geometriájára és az érzékelt csonterősségre vonatkozó eredményeket vizsgálja. Vizsgálatunkban azt láttuk, hogy a napi szilvafogyasztás befolyásolta a töréskockázattal összefüggő tényezőket. Ez klinikailag felbecsülhetetlen értékű” – hangsúlyozza Mary Jane De Souza, a Pennsylvaniai Egyetem kineziológia és élettan professzor emeritája.

A kiadvány megjegyezte, hogy a csontok dinamikus szövetekből állnak, amelyek folyamatosan átalakulnak. A specializált csontsejtek eltávolítják a régi csontot, és új csonttal helyettesítik azt. Már az életkor előrehaladtával a szervezet gyorsabban pusztítja el a csontot, mint ahogy azt felépíteni tudja.

„A felgyorsult csontvesztés csontritkuláshoz vezethet, egy olyan betegséghez, amelyben a csontszövet kevésbé sűrűvé válik, szerkezete megváltozik, gyengébbé válik, és megnő a törések kockázata. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint több mint 10 millió amerikai szenved a betegségben, és a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, valamint az idősebb felnőtteknél” – olvasható az anyagban.

De Souza szerint az aszalt szilva bioaktív vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz, amelyek tompíthatják a csontvesztéshez vezető gyulladást.

Annak kiderítésére, hogy a napi szilvafogyasztás befolyásolja-e a csontok minőségét, a kutatók egy 12 hónapos kontrollált vizsgálatot végeztek 235 posztmenopauzában lévő nő bevonásával.

„A résztvevőket három csoport egyikébe sorolták: aszalt szilva nélkül; 50 gramm, azaz négy-hat aszalt szilva naponta; vagy 100 gramm, azaz 10-12 aszalt szilva naponta. Hathavonta vizsgálták őket perifériás kvantitatív komputertomográfiával (PQCT), amely keresztmetszeti felvételeket készít a háromdimenziós csonttömegsűrűség, a csontgeometria és a csonterősség mérésére” – magyarázta a kiadvány.

Egy év alatt a kutatók azt találták, hogy a kontrollcsoportba tartozó nőknél csökkent a csonttömeg sűrűsége és a sípcsont, vagyis az alsó lábszárcsont szilárdsága. Azok azonban, akik naponta legalább négy-hat aszalt szilvát ettek, megőrizték a csontsűrűséget és -erőt, és a csontszerkezet, különösen a kérgi csont megőrződött.

„Bár mindkét csoportban a nőknek jót tett az aszalt szilva, a napi négy-hat aszalt szilva elfogadhatóbb adag lehet. A 100 gramm aszalt szilvát fogyasztó csoportban a nők gyakrabban léptek ki a vizsgálatból, mert belefáradtak abba, hogy ennyi aszalt szilvát építsenek be a napi étrendjükbe” – teszi hozzá a közlemény.

Emellett az aszalt szilva fogyasztása potenciálisan csökkentheti a csontritkulás kockázatát, magyarázta De Souza, de további kutatásokra van még szükség.

Elolvasom a cikket