Ezzel a keverékkel öntözve biztosan virágzik majd a karácsonyi kaktusz az ünnepen

A szürke téli időszakban élénk színével életet és vidámságot visz az otthonokba a karácsonyi kaktusz. Hogy biztosan gyönyörködhessünk a virágaiban, augusztus és szeptember hónapban kicsit több figyelmet kell fordítani a gondozására.

Ez az az időszak ugyanis a növény életében, amikor felkészül az erőteljes téli virágzásra.

  • A karácsonyi kaktusz világos helyen érzi magát a legjobban, de a közvetlen napfényt nem kedveli. Nyáron ki lehet vinni a szabadba, de mindenképpen részleges árnyékba kell tenni, hogy a levelek nehogy megégjenek.
  • Óvatosan öntözzük! Csak akkor adjunk neki inni, ha a felső talaj kiszáradt. A lágy vizet kedveli, ezért lehetőleg forralt és lehűtött vizet adjunk neki, hogy elkerüljük a túlzott kalciumbevitelt.
  • A karácsonyi kaktusz kedveli a magas páratartalmat. A levelek rendszeres locsolása – különösen a meleg napokon – segít megteremteni a megfelelő feltételeket a növekedéshez.

Megfelelő gondozással biztosan virágzik majd decemberben, sőt évente kétszer is. Ennek érdekében érdemes speciális öntözőoldatokat használni, amelyek ellátják a növényt a szükséges tápanyagokkal.

  • A hagyományos műtrágyák mellett a banánhéjból készült főzet a legjobb választás: 2-3 banán héjára öntsünk 1 liter vizet és hagyjuk állni 24-48 órán keresztül. Ezután szűrjük le a folyadékot és hetente öntözzük meg vele a karácsonyi kaktuszt. A banánhéj gazdag káliumban, foszforban és magnéziumban, amelyek nagyon fontosak a növény számára a virágzás előtti időszakban.
  • A főzet mellett készíthetünk trágyát is banánhéjból: szárítsuk meg, őröljük porrá és ezt a port adjuk hozzá a virágföldhöz. Remek módszer, hogy a növény extra adag káliumot kapjon.
  • Jót tesz a karácsonyi kaktusznak az 1 rész biohumusz és 10 rész víz oldatával való öntözés is. A biohumusz természetes trágya, amely javítja a talaj szerkezetét és értékes mikrotápanyagokat ad a karácsonyi kaktusznak.

Októberben hagyjuk abba a trágyázást, és tegyük hűvösebb, 12-15 fokos helyiségbe. Amikor pedig a hajtásokon virágbimbók kezdenek megjelenni, tegyük át a növényt az állandó helyére.

Elolvasom a cikket