Káros vegyi anyagok lehetnek egyes halfélékben és tengeri ételekben

A túlzott hal- és tengeriétel-fogyasztás káros hatással is lehet a szervezetünkre, mivel olyan mérgező anyagokat tartalmaznak ezek az élmiszerek, amelyek számos szív-ér rendszeri és daganatos megbetegedés okozói lehetnek.

Az örök vegyi anyagok, ahogy az elnevezés is utal rá, olyan vegyületek, amelyek rendkívül lassan bomlanak le, a szervezetbe kerülve hosszasan fejtik ki káros hatásukat. A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ek) számos, a mindennapokban használt termékben megtalálhatók, a WC-papírtól a kozmetikumokon át egyes csomagolóanyagokig.

Ezek az vegyszerek felelősek a megnövekedett koleszterinszintért és a magas vérnyomásért is, gyengítik immunrendszert, csökkentik a termékenységet, valamint növelik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A PFAS-anyagok világszerte megtalálhatók a talajban és az óceánokban egyaránt.

2021 júniusában New Hampshire-ben, az USA egyik legnagyobb, tengeri termékeket fogyasztó államában végeztek kutatást, a leggyakoribb tengeri fajokból vettek mintát. Vizsgálták a tőkehal, a homár, a lazac, a kagyló, a garnélarák és a tonhal összetételét. Az örök vegyi anyagok szintje a garnélarák és a homár esetében volt a legmagasabb, 1,74, illetve 3,30 nanogramm/g arányban.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmányból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy bár a káros anyagok koncentrációja magas lehet egyes tengeri élőlények húsában, ez akkor jelent egészségügyi kockázatot, ha nagy mennyiségben fogyasztunk ilyen ételeket.

Elolvasom a cikket