Kávé és vérnyomás

Egy új tanulmányban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak napi 400 mg koffeint, vagy akár hosszabb időn keresztül ennél nagyobb mennyiséget, nagyobb a szívbetegség kockázata – írja a Sports.kz.

A tudósok célja az volt, hogy meghatározzák a hosszú távú koffeinfogyasztás konkrét hatásait a szív egészségére, különösen a szívritmus és a vérnyomás stabilitására.

A rendszeres koffeinfogyasztás megzavarhatja a paraszimpatikus rendszert, ami a vérnyomás és a pulzusszám emelkedéséhez vezethet, jegyezte meg a tanulmány szerzője, Nancy Kagathara.

A vizsgálatba 92 olyan 18 és 45 év közötti személyt vontak be, akiknek nem volt magas vérnyomásuk. A rendszeres koffeinfogyasztást úgy definiálták, hogy több mint egy éven keresztül hetente legalább öt napon át koffeintartalmú italokat fogyasztottak. Ezek az italok közé tartoztak a kávé, a tea és a szénsavas, tonizáló hatású italok, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Red Bull, a Sting és a Monster.

A 400 mg koffein nagyjából négy csésze kávé, 10 konzervdoboznyi két energiaitalnak felel meg. A résztvevők mintegy 20 százaléka fogyasztott naponta több mint 400 mg koffeint. Túlnyomórészt nők voltak, akik városi területeken éltek, vezető beosztásban dolgoztak vagy üzleti tevékenységet folytattak.

Minden résztvevőnél megmérték a pulzusszámot és a vérnyomásértéket a háromperces lépésteszt előtt. A méréseket a teszt után egy perccel és öt perccel megismételték.

Az eredmények szerint a napi 400 mg-nál több koffein (egy adag eszpresszó) fogyasztása jelentős hatással van a vegetatív idegrendszerre, ami a pulzusszám és a vérnyomás fokozatos emelkedéséhez vezet. Öt perccel a teszt után azoknál, akik naponta több mint 600 mg koffeint fogyasztottak, jelentősen megemelkedett a pulzusszám és jelentősen magasabb volt a vérnyomás.

Ez a kis tanulmány összefüggést talált a megnövekedett napi koffeinbevitel és a vérnyomás és a pulzusszám edzés utáni késleltetett helyreállítása között. A tartósan emelkedett vérnyomás potenciálisan növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás idővel gyengítheti a szívet, ami különböző krónikus betegségek, például koszorúér-betegség, krónikus vesebetegség és demencia kialakulásához vezethet. Kialakulásához hozzájáruló tényezők közé tartozik az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a sófogyasztás, az életkor és az öröklődés. Új kutatások azt is kimutatták, hogy a nagy dózisú koffein a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a magas vérnyomás kockázati tényezője lehet.

A túlzott napi koffeinfogyasztás rövid távú szívdobogást, ingerlékenységet, szorongást, fejfájást és álmatlanságot okozhat. Hosszú távon pedig magas vérnyomáshoz és akár csontvesztéshez is vezethet.

Hogyan kell megfelelően fogyasztani a koffeintartalmú italokat?

A koffein mérsékelt napi fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkenti a szívelégtelenség, a 2-es típusú cukorbetegség, a máj- és az endometriumrák kockázatát. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás jótékony hatással lehet a szív és a máj egészségére.

A koffeinfogyasztás egyszerű szabálya, hogy hallgasson a testére, és figyelje, hogyan hat Önre a kávé, a tea vagy az energiaitalok. Fontos tudni, hogy mennyi koffein van ezekben az italokban, így a nap folyamán nyomon követheti a bevitelét, és tudja, mikor kell abbahagynia.

A koffein hatása minden embernél más és más lehet. Például a kávé másképp hathat, mint a tea vagy az energiaitalok. Ezenkívül a kávé és a tea jobb választás a koffeinfogyasztás szempontjából, mivel ezek további bioaktív vegyületeket tartalmaznak, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással lehetnek az egészségre.

A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sófogyasztás csökkentése, az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás kerülése és az alkohol korlátozása vagy kerülése szintén segít a vérnyomás normális határértékeken belül tartásában.

Elolvasom a cikket