Kiderült, érdemes-e eltávolítani a bölcsességfogakat a szép arccsontokért

A bölcsességfogak, más néven harmadik őrlőfogak, az emberek utolsó fogai. Általában 17 és 25 éves kor között törnek ki. Sok fájdalom társul hozzájuk: megnövekedett testhőmérséklet, fájó íny és az arcvonások megváltozása. És ez az utolsó körülmény gyakran készteti a fiatalokat egy nem tervezett fogorvosi útra, hogy eltávolítsák új fogaikat – olvasható a kubnews.ru oldalán.

A fogorvosoknak nagyon gyakran kell foglalkozniuk olyan páciensekkel, akik szeretnének megszabadulni a „nyolcasuktól”, hogy keskenyebbé tegyék az arcukat és határozottabbá tegyék az arccsontjukat.

Ez a trend világszerte népszerűvé vált: az emberek úgy vélik, hogy a bölcsességfogak eltávolításával karcsúbbnak és fiatalabbnak tűnhet az arc. Ennek a hiedelemnek azonban nincs tudományos alapja.

Ráadásul a fogorvosok nem támogatják a bölcsességfogak eltávolítását csak azért, hogy javítsák az arc megjelenését. Ezt az eljárást csak orvosi okokból, például fájdalom, fertőzések vagy harapási problémák miatt szabad elvégezni.

De ha valaki mégis úgy dönt, hogy a külseje javítása érdekében műtétet hajt végre, és az orvos beleegyezik, akkor is sietünk figyelmeztetni – nem biztos, hogy a külső megjelenésben sok különbség lesz.

Tény, hogy az arc csak akkor „vékonyabb” „nyolcasok” nélkül, ha azok nem egyenesen felfelé, hanem az arcok felé nőnek. Ekkor a domború orcák biztosan leesnek, és az arccsontok feltűnőbbek lesznek. Ezzel a problémával azonban nagyon kevesen szembesülnek – a világ népességének mindössze három százaléka.

Elolvasom a cikket