Egy új kínai tanulmány kimutatta, hogy egyes alkoholos italok növelhetik a köszvény, az ízületi gyulladás legfájdalmasabb formájának kockázatát, azaz amikor a húgysav felhalmozódik az ízületekben – írja a Sports.kz.
A tudósok több mint 400 ezer ember adatait tanulmányozták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a köszvény kezdeti kockázata kétszer nagyobb azoknál, akik hetente többször isznak alkoholt – írja a New York Post. Különösen a rizikócsoportban a férfiaknál, a nőknél kevésbé kifejezett a köszvény és az alkohol közötti kapcsolat.
Alkohol és köszvény
Az alkohol köszvényre gyakorolt hatását vizsgáló tudósok úgy döntöttek, hogy kiderítik, melyik alkohol káros különösen. A vizsgálat kimutatta, hogy a pezsgő, a fehérbor, a sör, az almabor és a tömény italok fogyasztása összefügg a köszvény magasabb kockázatával. A nőknél több esetben alakul ki. A sör és az almabor növelte leginkább a betegség kialakulásának kockázatát.
A kockázatok csökkentése
A köszvényt életmódbeli változtatásokkal – például az alkoholfogyasztás csökkentésével, a hús fogyasztásának korlátozásával és több tiszta víz fogyasztásával – lehet kordában tartani. Fontos, hogy szakorvosi tanácsot kérjünk, és ha köszvényes rohamok lépnek fel, azokat ellenőrzés alatt tartsuk. Ezek csontkárosodáshoz vezethetnek.
A köszvény általában nem halálos. Ez a betegség azonban befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek gyorsabb kialakulását, és jelentősen csökkentheti az ember életminőségét.