KSH-METU: Új megközelítésben a hazai iparról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakmai együttműködésének eredményeként megjelent kísérleti statisztika rávilágít az új értékteremtő képesség és az értékláncok hosszának kapcsolatára, valamint bemutatja a hazai ipar területi koncentrációját is. A KSH és a METU közös kísérleti statisztikái 2024 ősze folyamán az egyes iparágak hasonló szemléletű bemutatásával bővülnek – írta közleményében a KSH.

A közlemény szerint a Központi Statisztikai Hivatal és a Budapesti Metropolitan Egyetem szakmai együttműködésében született első kísérleti statisztika (Ipari értéklánchossz és területi koncentráltság) azért számít újdonságnak, mert a KSH és az Eurostat által közzétett hivatalos statisztikai adatok korábban nem alkalmazott összekapcsolása alapján egy új szemléletű makrostatisztikát biztosít az ipari termelékenység és az azt befolyásoló tényezők tekintetében, bővítve ezáltal a nemzetgazdasági folyamatok összefüggéseiről szóló ismereteinket. A KSH és a METU közös kísérleti statisztikái 2024 ősze folyamán az egyes nemzetgazdasági ágak, iparágak hasonló szemléletű bemutatásával bővülnek mint az építőipar, illetve élelmiszeripar.

A kísérleti statisztikák új adatforrások, illetve innovatív módszerek felhasználásával készülnek, annak érdekében, hogy a statisztikai hivatal hatékonyabban és gyorsabban reagálhasson a felmerülő felhasználói igényekre. Segítségükkel lehetővé válik az észlelt ismerethiányok lefedése, és hathatós támogatást nyújthatnak a társadalmi, gazdasági folyamatok mélyebb megértéséhez – írja a KSH.

Elolvasom a cikket