Orbán Balázs: A nagyszerű magyar teljesítmények emlékét az utókornak is kötelessége ápolni

MH/ MTI
2024. augusztus 30. péntek. 12:32
Frissítve: 2024. augusztus 30. 12:40

A politikus erről közösségi oldalán számolt be.

Posztjában Orbán Balázs felidézte, hogy a világhírű nyelvtudós, orientalista, a tibetológia tudományágának a megalapítója és az első tibeti–angol szótárnak a megalkotója, Kőrösi Csoma Sándor 1823-ban érkezett a Himalája hegység egyik legmagasabban fekvő településére, Zanglába, ahol közel másfél éven keresztül tanulmányozta a tibeti nyelvet és irodalmat abból a célból, hogy megtalálja a magyarok őshazáját, amelyről úgy hitte, hogy valahol Ázsiában található.

„A híres erdélyi magyar tudós érdeklődését látva a zanglai király befogadta őt, és az akkoriban itt lévő kolostor szerzeteseinek segítségével biztosította, hogy Csoma egy kis szobában élhessen és dolgozhasson. Többek közt itt, a zanglai kolostor rideg szobájában, tűz nélkül töltötte a fagyos telet, és itt készítette el jelentős munkáját, az első tibeti–angol szótár és nyelvtan kéziratát” – írja a politikus a bejegyzésben.

A 200. évforduló alkalmából egy lelkes csapat, a Csoma Szobája Alapítvány idén is folytatta a zanglai kolostor állagmegóvási és rekonstrukciós munkálatait, amelyek részben biztosíthatják a Kőrösi Csoma Sándor által egykor használt kis méretű szoba és az épület állagmegőrzését. Az évforduló méltó megünnepléseként eredeti állapotában állították helyre Csoma szobájának berendezését, amelyet a helyi lakosok, szerzetesek és apácák körében most fölavatott egyedi bronz dombormű is megjelenít, és amely az elkövetkező századokban tovább őrizheti a magyar tudós emlékét.

Bejegyzése zárásaként Orbán Balázs megköszönte a lehetőséget, hogy a részese lehetett az eseménynek, valamint kiemelte: a nagyszerű magyar teljesítmények emlékét az utókornak is kötelessége ápolni!

Elolvasom a cikket