Rejtély, honnan lesz pénz Ukrajna újjáépítésére

Mudra szerint az orosz agresszió által okozott károk megtérítésének mechanizmusa három összetevőből áll:

  • a veszteségek nyilvántartása;
  • egy bizottság, amely meghatározza a fizetendő konkrét összeget;
  • egy alap, amelyet orosz vagyonnal töltenek fel.

Emlékeztetett arra a júniusban a G7 vezetői szintjén hozott döntésre is, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajnának, amelyet az orosz vagyonból származó többletnyereséggel kell biztosítani.

Mudra szerint annak ellenére, hogy az orosz vagyonok ügyében van előrelépés, a végső cél (az összes, mintegy 300 milliárd dollár értékű vagyon elkobzása) még messze van.

„Erre (az összes befagyasztott vagyon elkobzására – a szerk.) a nemzetközi jogban van jogalap. Egy ilyen eszközről, mint ellenintézkedésről beszélünk. Valójában ennek alkalmazása volt az alapja annak, hogy az Egyesült Államok különleges jogszabályt – a REPO-törvényt – fogadjon el, amely lehetővé tette az orosz vagyon elkobzását Ukrajna javára” – tette hozzá az elnöki hivatal helyettes vezetője.

50 milliárd dollár Ukrajnának

Júniusban a G7-ek csúcstalálkozóján a csoport vezetői úgy döntöttek, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajnának. Ezt a kölcsönt a befagyasztott orosz vagyonokból származó bevételekből fizetik majd vissza, amelyeket a nyugati országok a teljes körű háború kitörése után zároltak.

Médiaértesülések szerint eközben a Nyugat késlekedik az alku részleteiről való megegyezéssel. Josep Borrell, az Európai Unió (EU) diplomáciai vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy az EU ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól (USA) függetlenül teljesítse kötelezettségeit.

Elolvasom a cikket