Szorongásfokozó alkoholos italok

Bármilyen alkohol depresszív hatású, és lehangolja az idegrendszert – figyelmeztetett Lisa Gunn gyakorló pszichológus. A HuffPostnak adott interjújában megnevezte azokat az alkoholtartalmú italokat, amelyek jobban kiváltják a szorongást, mint mások – számol be a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Gunn megjegyezte, hogy az alkohol először megnyugtató és pihentető, de ez az állapot gyorsan elmúlik, és helyébe másnaposság, szomorkodás, félelem és szorongás lép. „Egy tanulmány becslése szerint a felnőtt ivók körülbelül 12 százaléka tapasztal szorongást másnaposság alatt, további 15 százalékuk pedig depressziót. Egy másik tanulmány sokkal magasabb számokról számolt be: 18,3 százalék a szorongás és 29,9 százalék a depresszió esetében” – mondja a pszichológus – írja a Sports.kz.

Ezzel együtt azt állítja, hogy minél erősebb az alkoholos ital, annál kifejezettebbek a szorongásos állapotok. Szerinte ugyanezt a hatást váltják ki az édes koktélok és borok is. „Ezek a vércukorszint ingadozása miatt fokozzák a szorongást” – magyarázta a pszichológus.

Viszonylag biztonságosnak nevezte a mentális egészség szempontjából a szakember a sört és a vörösbort. Hangsúlyozta azonban, hogy nem az alkohol típusa, hanem a mennyisége a lényeg. Ha egy-két pohárnál többet iszunk még a lágy alkoholból is, a negatív következményeket nem lehet elkerülni – foglalta össze Gunn.

Elolvasom a cikket