Teljesen más édesítőszer kerül az osztrák és a magyar Fantába + VIDEÓ

Az olasz Fantában meglepően magas, tizenkét százalékos a narancslé aránya, szemben a Magyarországon kapható üdítővel, amiben mindössze 5 százaléknyi a gyümölcssűrítmény. Az ízbeli és színbeli különbség miatt sokan felháborodtak, hiszen úgy hitték, a népszerű üdítő minden országban ugyanolyan összetétellel kerül forgalomba. A gyártó elismerte, hogy a Fantát Európa-szerte több országban, köztük Magyarországon is gyártják, így fordulhat elő, hogy az egyes termékek nem pontosan azonosak.

De nem a narancstartalma az egyedüli, ami országonként eltérő. A magyar és az osztrák Fanta összehasonlításából kiderült, hogy az olasz példa esetében kiemelt narancstartalom egyezik, abban viszont már van különbség, hogy mitől is édes a Fanta.

A magyar üdítőben a gyártó fruktóz-glükózszirupot használ, míg az osztrák termékbe cukor kerül a leírás alapján. A fruktóz-glükózszirup egy édesítőszer, amit keményítőből állítanak elő. A hagyományos cukorral ellentétben nem kristályosodik, azaz nem karamellizálódik, így gyártás során könnyebb vele a munka. A tápértékadatok alapján azonban a használt édesítőszer miatt a magyar Fanta 0,5 grammal több cukrot tartalmaz, mint az osztrák üdítő.

De nem csak az összetevők között van különbség magyar és osztrák termék között. Látványos a palackok eltérése is. Az Ausztriában vásárolt üdítő műanyag csomagolása sötétebb, opálosabb színű, ugyanis 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül.

A magyar Fanta összetétele: víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.

A magyar Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,8 gramm. Egy deci ebből 187 kJ.

Az osztrák Fanta összetétele: víz, cukor, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, savanyítószer: citromsav, természetes narancs aroma más természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, stabilizátor: guargumi, színezék: karotin.

Az osztrák Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,3 gramm. Egy deci ebből 178 kJ.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket