A Pentagonban találkozott az ukrán és az amerikai védelmi miniszter

A hét elején a Politico névtelen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Umerov és Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij Jermak megpróbálja meggyőzni amerikai támogatóikat, hogy változtassák meg a véleményüket.

Pénteken a Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh bejelentette, hogy „Lloyd J. Austin védelmi miniszter ma kétoldalú megbeszélést folytatott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel Ukrajna folyamatban lévő műveleteiről [és] a biztonsági segítségnyújtás prioritásairól”.

Ez utóbbiak közé tartoznak a légvédelmi rendszerek, a tüzérség és a páncélozott járművek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Ukrajna „további harci erőt építsen ki”.

A tisztségviselők napirendjén kiemelt helyen szerepelt még az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport közelgő, szeptember 6-i ülése. Az összejövetelen a Kijevet támogató több mint 50 ország gyűlik össze a németországi Ramsteinben, hogy megvitassák az Ukrajna további katonai ellátására vonatkozó terveket, hogy fedezzék mind az azonnali, mind a hosszú távú szükségleteit.

Austin ígéretet tett arra, hogy „továbbra is építünk az Egyesült Államok és Ukrajna közötti stratégiai partnerségre” – zárta beszédét Singh.

Kedden a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy tisztázta, hogy Washington „politikája nem változott”, ami azt jelenti, hogy Ukrajna használhatja az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a határokon átnyúló támadások elleni védekezésre, de nem „mélyreható csapásokhoz” az Egyesült Államok által oroszként elismert területre.

Időközben John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Washington „folytatja a beszélgetéseket az ukránokkal [a kérdésről] , de azokat bizalmasan fogjuk kezelni”.

Ugyanezen a napon Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy „nem szabadna korlátozni a fegyverek körét Ukrajna számára”.

Kirby pénteki nyilatkozatát kommentálva Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy az azt jelzi, hogy „Ukrajna szabad kezet kapott az orosz régiókban végrehajtott műveletekre”.

„Joe Biden [amerikai elnök] kormánya nyilvánvalóan arra készül, hogy újabb engedményeket tegyen Zelenszkijnek, és szabad kezet adjon neki gyakorlatilag bármilyen típusú amerikai fegyver használatára, beleértve [a mélyen orosz területre irányuló] támadásokat is” – állította a diplomata, akit a RIA Novosztyi idézett.

Megjegyzései hasonlóak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi kijelentéseihez, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a „Nyugat nem akarja elkerülni az eszkalációt”.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy Kijev támogatói „a tűzzel játszanának”, ha megengednék Ukrajnának, hogy fegyvereikkel nagy hatótávolságú csapásokat mérjenek mélyen Oroszország belsejében.

Elolvasom a cikket