A pulmonológus egy szörnyű betegségről beszélt

„Az EVALI (súlyos egészségügyi állapot, amelyben a beteg tüdeje károsodik az e-cigarettában található anyagok miatt) valójában nem új betegség. A betegségnek hasonló tünetei vannak, mint a koronavírusnak. Ez a tüdőkárosodás mechanizmusának köszönhető. A tünetekből csak az a sajátos, hogy minden betegnek a kórtörténetében szerepel az elektronikus cigaretta mint dohányzás” – magyarázta Ovecskin.

Mint az orvos megjegyezte, más specifikus tényező nem bizonyított. Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is vitatható, hogy a vape vagy a hagyományos cigaretta veszélyesebb. Így, figyelmeztetett a szakember, a cigarettázás krónikus obstruktív tüdőbetegséggel és a rák számos formájával fenyeget. „Ami az EVALI-t illeti, az elektronikus eszközök dohányzása miatti betegség kialakulásának gyakorisága még nem ismert” – hangsúlyozta az orvos.

„Az sem ismert, hogy milyen hosszú dohányzási múltnak kell lennie a megbetegedéshez. Az EVALI ugyanis mind azoknál az embereknél kialakulhat, akik csak most kezdték el használni az e-cigarettát, mind pedig azoknál, akik már évek óta dohányoznak. Az ezzel kapcsolatos kutatások még folynak. Még nem ismert még az sem, hogy a párologtatókban lévő konkrét anyag, amely a betegséget okozza” – zárta Ovecskin.

Suna Isakova orvos-onkológus korábban arra figyelmeztetett, hogy az EVALI, más néven „vaper-kór” súlyos légzési elégtelenséget okoz. Elmondása szerint a fő tünetek közé tartozik a köhögés, a légszomj és a hányás. Az EVALI-ban szenvedő betegeket lélegeztetőgépre kell kötni.

Elolvasom a cikket