A törpe és a telefon

A Madách Imre Gimnázium igazgatói pozíciójából felmentett Mészáros Csabával kapcsolatban – aki nyíltan megtagadta egy jogszabály végrehajtását a diákok iskolai mobiltelefon használatával kapcsolatban – vetődött föl bennem a kérdés: Mi abszolút szemtelenség? Az, ha egy törpétől valaki megkérdezi, „Mi leszel, ha nagy leszel?” Mészáros Csaba beosztotti magatartása ugyanis egyszerűen érthetetlen.

Ha ugyanis bármely beosztott bármely munkahelyen így szembemegy a főnöke utasításaival, mint az igazgató, azt csak kétszer teheti meg. Először és utoljára, ugyanis úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet. Merthogy a rend az rend, nem a beosztott alkalmazza a főnökét, hanem éppen fordítva.

Megvan persze annak a módja, ha a főnök valami olyan utasítást ad, amivel esetleg nem ért egyet az alkalmazott. Annak megbeszélésének azonban ezer és egy módja van, nem a saját fenntartójával történő nyilvánosság előtti szembemenetel a megfelelő módszer.

A felmentő döntést a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

Mi ezzel a baj? Egy ilyen lényegre törő megfogalmazás voltaképpen kétszerkettő. Szeptember 1-jén lép életbe az a kormányrendelet, amely értelmében korlátozottan lehet csak használni az iskolában, „a szakmai képzés során, illetve a foglalkozások alatt a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközöket”.

Erre válaszul a budapesti Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete azt tette közzé: „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.”

A széles körű tiltakozás természetesen azonnal megindult, jóllehet az ország valamennyi általános és középiskolája számára egyértelmű volt, hogy mi a jogalkotó szándéka, és nekik mi ebből a feladatuk. Tiltakozást – érdekes módon – a Madáchon kívül senki nem fogalmazott meg. Hogy ennek köze lehet-e a Nagykörúton belüli értelmiségi léthez, még ha az iskola néhány száz méterrel kívül is esik az útvonalon, azt nem tudni.

Mindenesetre a tantestület azonnal közreadta véleményét, „Megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültünk arról, hogy intézményünk igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolánkat, felmentették.” A tantestületnek persze semmi köze nincs ehhez a döntéshez, különösen annak fényében, hogy az igazgató tanárként továbbra is ott marad az intézményben s azt fogja csinálni, amit a legjobban szeret: tanítani.

Alapvető, hogy minden kollektívában fenn kell tartani a rendet, tehát az nem megengedhető, hogy az első számú vezető szembemenjen a feletteseivel. Anarchiában igen, de demokráciában semmiképpen.

A tiltakozók viszont olyan hangzatos dumákat fogalmaztak meg, mint „Ne hagyjuk, hogy negatív példát statuáljanak belőle! Ne hagyjuk, hogy bármit megtehessenek!” „Ebből a nyomorult, dilettáns kormányból elég legyen!!!” „Csak a szokásos fasisztoid tempó, nincs itt semmi látnivaló.” Ismerjük ezeket a minden tüntetésen elhangzó egyenszitkokat, amelyeknek a tárgyhoz semmi közük, annál inkább a kormány elleni gyűlöletkeltéshez.

Ha a szakembereket kérdezzük vagy a társadalom egészét, akkor persze más a leányzó fekvése. Hal Melinda szakpszichológus a HírTV-ben például elmondta: „Szakemberként egyértelműen üdvözlöm azt a szabályozást, hogy a digitális tér helyett inkább a személyes kapcsolatokat részesítsék előnyben. Éppen az oktatásban látjuk ennek az elsődleges terepét, hiszen az már, ha egy okoseszköz benne van az iskolai táskában, akár kikapcsolt állapotban, figyelemelvonó hatású.” Nánay Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közszolgálati rektori megbízottja is megerősítette, a mobiltelefonok korlátozása szükségszerű volt. Nemzetközi mérések, tanári tapasztalat, tanári felmérés, egyértelműen visszaigazolja, hogy a tanárok többsége és valószínűleg a társadalom többsége is visszaigazolja, hogy a mobiltelefon kérdése szabályozandó.”

Igen, a társadalom zöme is. A Szent István Intézet mérése szerint a magyarok többsége támogatja az okostelefonok kitiltását az iskolákból. 85 százalékuk egyetértett az ezt szabályozó kormányrendelettel. Ez is azt mutatja, hogy abszolút szemtelenség megkérdezni a törpétől, mi leszel, ha nagy leszel?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket