Ez történik a testével ha abbahagyja a kávézást

Paradox módon, a túlzott kávéfogyasztás és a hirtelen leállás is okozhat szorongást. Mivel megfosztja magát a napi adrenalin és dopaminlükettől megeshet, hogy az első néhány kávémentes napon sokkal ingerültebbnek érzi majd magát. Ez egy természetes folyamat, ugyanis a testnek alkalmazkodni kell az előbb említett stimulánsok hiányhoz. Azonban abban biztos lehet, hogy ez a kvázi elvonási időszak néhány napon belül elmúlik, a hangulata pedig jóval stabilabb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint kávéval.

Mélyebb alvás

A Journal of Clinical Sleep Medicine által közzétett tanulmány szerint a koffeinbevitel erősen megzavarhatja az emberek alvási ciklusát, éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy a lefekvés előtti órákban már egyáltalán ne igyon senki kávét. Ha viszont leáll a kávéval, akkor viszonylag hamar azon kaphatja magát, hogy javul az alvás minősége, ami azt is jelenti, hogy gyorsabban alszik el, valamint a mélyalvása is hosszabb ideig fog tartani.

Viszlát fejfájás

Simán lehet, hogy jóval kevesebb alkalommal fog fájni a feje, mint kávé mellett, ugyanis sok esetben a magas koffeinbevitel okozza a panaszokat. Viszont tudnia kell, az első pár napban fokozódhat a fejfájás, mivel az elvonási tünetek egyik következménye lehet a kínzó fejfájás. Ilyenkor az is lehet, hogy erősen kívánja majd a cukros ételeket, továbbá fáradtabbnak érezheti magad a szokásosnál. Ez viszont, ahogy a kezdeti szorongás is, néhány napon belül elmúlik.

Javuló egészségügyi állapot

Az állítólagos egészségügyi előnyei ellenére a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a kávé károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját és az egekbe emelheti a vérnyomást is. A kávé serkentő hatása ugyanis nyomást gyakorol a szívre és az erekre, ezért lehet a koffeinbevitel után heves szívdobogása. Ha eltávolítja az étrendéből, ezek a dolgok valószínűleg megszűnnek, jobb lesz az emésztése, és a vérnyomása sem akar majd kiakadni.

Elolvasom a cikket