Financial Times: az ukrán katonák Zelenszkijt okolják a gyors orosz előretörésért a Donbasszban

A brit lap szerint Kijev e hónap elején az oroszországi Kurszki területre történt betörése miatt, amely Ukrajna legharcedzettebb csapatainak átcsoportosításával járt, az orosz Donyecki Népköztársaságban (DNR) harcoló erőinek nagy része végül megfeszült, és nehezen tudta tartani a pozícióját.

Ezen a héten Ukrajna frontvonalát a térségben áttörték az orosz erők, amelyek a DNR nyugati részén fekvő, stratégiailag fontos Pokrovszk városa felé közeledtek, amely a régió egyik kulcsfontosságú vasúti és közúti csomópontja. A lap által idézett Frontelligence Insight ukrán elemzőcsoport szerint a város elvesztése komoly csapást jelentene az ukrán hadsereg logisztikájára.

Olekszandr Kovalenko, a kijevi székhelyű Információs Ellenállás csoport katonai elemzője szerint a jelenlegi helyzet Pokrovszk határában „teljes védelmi kudarcot” jelent az ukrán hadsereg számára.

Más katonai szakértők, köztük az ukrán védelmi minisztériummal állítólag kapcsolatban álló Deep State csoporton belül „teljes káoszként” jellemezték a frontvonalon kialakult helyzetet, és kijelentették, hogy az orosz erők gyorsabban nyomulnak előre a térségben, mióta Kijev augusztus 6-án megkezdte a betörést, mint az azt megelőző hónapokban.

A kijevi csapatok is megosztották csalódottságukat Zelenszkijjel és parancsnokaival, a brit lap idézi az egyik katona szavait, aki szerint „ilyet még soha nem látott”, és hogy „minden ilyen gyorsan szétesik”.

Zsenya, aki az ukrán 93. gépesített dandárban szolgál, és tavaly részt vett az Artyomovszkért (Bahmut) vívott 10 hónapig tartó csatában, a brit lap szerint arra figyelmeztetett, hogy „Pokrovszk sokkal gyorsabban fog elesni, mint Bahmut”.

Közben maga Zelenszkij is „rendkívül nehéznek” minősítette a helyzetet a Pokrovszk melletti frontvonalon. Legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij is elismerte, hogy Kijev kurszki betöréssel nem sikerült arra kényszeríteni Oroszországot, hogy csapatokat vonjon el Pokrovszkból, mivel Moszkva nem volt hajlandó bevenni a csalit.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint Kijev betörése Ukrajnának több mint 7800 katona, 75 harckocsi és több mint 500 páncélozott jármű elvesztésébe került.

Elolvasom a cikket