Kudarca után A 13. harcos meghódította az iszlám világot

Czuppon Réka
2024. augusztus 31. szombat. 10:35
Frissítve: 2024. augusztus 31. 10:37

Minden adott volt a sikerhez: Michael Crichton 1976-ban megjelent Ködsárkányok című regénye, a világhírű rendező John McTiernan, s olyan világsztárok, mint Antonio Banderas, Diane Venora, Omar Sharif.

Az 1999-ben bemutatott A 13. harcos azonban negatív kritikát kapott, és hatalmas anyagi bukás is lett, mert 160 millió dolláros költségvetésből forgatott film bevétele mindössze 61,7 millió dollár lett.

Roger Ebert filmkritikus szerint: „A film sok pénzt jelenít meg a vásznon, de kevés gondolatot. A történetet megfejteni az akciók és mészárlás végtelen jeleneteiből több erőfeszítést igényel mint amennyit megér.”

A Golden Globe-díjas Omar Sharif a film bukása után azt nyilatkozta: „A 13. harcosban játszott kisebb szerepem után azt mondtam magamnak, elég ebből az ostobaságból, hogy elvállalunk ilyen bóvlikat, csak mert jól fizetnek”.

A történet főhősét, az arab udvari költő Ahmad ibn Fadlándot azért száműzik Bagdadból, mert egy férjes asszonnyal folytatott szerelmi viszonyt. Utazásai során találkozik a számára barbár és ellenszenves vikingekkel. Az északi nép földjén egy titokzatos kannibál törzs tartja rettegésben a helyi lakosokat. A tizenkét viking harcosnak egy jóslat értelmében találnia kell maga mellé egy tizenharmadik, idegen harcost is, hogy legyőzhessék ellenségüket – választásuk Fadlándra esik, aki így kénytelen velük tartani veszedelmes küldetésükben.

„Mint olyan ember, aki húsz éven át próbált olyan filmeket és televíziós műsorokat készíteni, amelyek a muszlim identitást helyezik előtérbe, úgy gondolom, hogy A 13. harcos valószínűleg azért rontott a helyzeten, mert akkora katasztrófa volt, hogy néhány hollywoodi főnök úgy döntött, hogy többé nem készít filmet muszlim főszereplővel. Aztán 2001 szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadás óta, Hollywood a muszlimokat ellenségesen mutatja be” – nyilatkozta a BBC-nek az iráni származású amerikai szociológus Reza Aslan, aki bestseller író, televíziós producer is.

Az elmúlt években azonban jelentősen megváltozott A 13. harcos megítélése, különösen az arab nézőknél, mert film főszereplője egy művelt, írni tudó muszlim a barbár vikingek mellett, aki például arabul írja le a muzulmán hit nyilatkozatot: „Nincs más Isten Allahon kívül, és Mohamed az ő prófétája”.

Warren Lewis, a Kaliforniai Állami Egyetem forgatókönyvíró adjunktusa, a film egyik forgatókönyvírója a BBC-nek elmondta, hogy amikor a könyvet filmmé alakították, nem volt kétséges, hogy a főszereplő iszlám hite központi szerepet játszik majd, s törekedtek arra, hogy Ahmadot pozitív módon mutassák be.

Ugyan sokan már elfelejtették vagy nem is látták A 13. harcost, azonban különösen a muszlimok körében egyre népszerűbb, mert művelt, bátor, okos hősként mutat be egy arabot.

Elolvasom a cikket