A gyümölcsfák öntözésének legegyszerűbb módja

MH
2024. szeptember 1. vasárnap. 5:53

A nyári forróságban mindannyian több folyadékot fogyasztunk. Így vannak ezzel a növényeink is, csak ők sajnos nem tudják magukat kiszolgálni. Amíg a füvet, a veteményest és a virágoskertet rendszeresen öntözzük, addig sajnos a fáinkra a legtöbb esetben nem gondolunk, és nem fordítunk elég figyelmet az öntözésükre sem, írja az agroinform.hu.

Magyarországon csak az elmúlt években lett népszerű az egyébként tengerentúlon alkalmazott öntözőzsák. A működéséről azt kell tudni, hogy akár 50-80 liter víz tárolására is alkalmas, ami bőven biztosítja a gyümölcsfa csemeték heti vízigényét. Viszonyításképpen a klasszikus tányéros öntözési módszerrel legfeljebb 20-30 liter vizet tudunk a fára locsolni, ami nem mellesleg szétfolyik, így nem jut el a megfelelő mennyiségű víz a gyökerekhez arról nem beszélve, hogy a tányért is újra kell alakítani néhány alkalom után.

A feltöltött öntözőzsák ezzel szemben 6-8 órán át is képes csöpögteti célirányosan azt a vízmennyiséget, amire a gyümölcsfának szüksége van, továbbá nem oldalirányba, hanem lefelé folyik. Ennek köszönhetően a fa gyökérzete arra kényszerül, hogy lefelé nőjön, így pedig még erősebbé válik. Tehát, az öntözőzsák nem csak célzottan juttatja el a megfelelő vízmennyiséget oda, ahol a fának a legnagyobb szüksége van rá, hanem egészségesebbé, ellenállóbbá is teszi azt.

Ha az öntözőzsákot fiatal, vékony törzsű fák esetében alkalmazzuk, akkor használjunk egy vagy több karót! Ez segít a fa törzsének abban, hogy megtartsa a vízzel teli zsák súlyát. Megéri kipróbálni, hiszen a gondoskodást minden gyümölcsfa meg fogja hálálni, főleg ha csak kevés időnk jut az öntözésre vagy elutazunk otthonról hosszabb időre.

Az öntözőzsák további előnyei:

  • Egyetlen feltöltéssel akár egy hétre elegendő vízzel is elláthatjuk a fát.
  • A legnagyobb szárazságban is elegendő mennyiségű vízhez juthat a fa.
  • Nem egyszerre árasztja el vízzel a fa gyökereit.
  • Víztakarékos.
  • Tápoldatozásnál is jól alkalmazható.

Elolvasom a cikket