A Nyugat nem ad pénzt Ukrajnának

A nyugati partnerek a tisztességtelen és visszaélések elkerülése érdekében inkább felszerelés, mint pénz formájában nyújtanak támogatást az ukrán hatóságoknak az energiarendszer helyreállításához – mondta Andrij Gerusz, az ukrán Verhovna Rada energetikai, valamint lakás- és kommunális szolgáltatásokért felelős bizottságának vezetője, írta ria.ru.

„Általában a nyugati partnerek nem pénzt adnak az energiarendszerünk helyreállítására, hanem vagy berendezéseket, vagy bizonyos anyagokat. De az „Ukrenergo”, bár nem az egyetlen cég, amelyikben megbíznak és pénzt adnak neki, így a cég maga már felhasználta a pénzeszközöket a vásárlásokra” – mondta az NV rádió adásában, amelyet a Youtube-csatornán közvetített.

Gersua szerint ez azt jelenti, hogy a partnerek megbíznak az Ukrenergo nemzeti energetikai vállalatban, és hisznek abban, hogy a rendelkezésre bocsátott pénzt tisztességesen és hatékonyan fogják felhasználni. Ráadásul, mint biztosította, az Ukrenergo az elmúlt évben több menedéket épített az energetikai létesítményeknek, mint az összes többi energetikai vállalat együttvéve.

Augusztus 12-én az Ukrán Biztonsági Szolgálat arról számolt be, hogy az ország energiaügyi miniszterhelyettesét 500 000 dollár kenőpénzért vették őrizetbe. A Strana.ua ukrán napilap szerint az ügy Olekszandr Khejlót érinti, akit azóta eltávolítottak posztjáról. A jelentések szerint a miniszterhelyettes azt ígérte a Lviv-Volinyszkij szénmedence állami vállalatainak vezetőinek, hogy átadják az AFU által ellenőrzött DNR frontvidéki részén lévő bányák bányászati berendezéseit. A krasznoarmejki (az ukrán hatóságok által Pokrovszkba átnevezett) vállalatnál található egyedi és ritka felszerelésekről van szó. A tisztviselőt és három bűntársát a kenőpénz egy részének átadása után őrizetbe vették.

Elolvasom a cikket