A védők és a kapusok réme, a norvég csodacsatár

A címvédő Manchester City Erling Haaland mesterhármasának köszönhetően 3–1–re nyert a West Ham United vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság harmadik fordulójában. A norvég támadó – aki egy hete az Ipswich Town ellen is háromszor volt eredményes – a 10., a 30. és a 84. percben talált be, így három forduló után már hétgólos. Haaland a szombati triplájával a City játékosaként 69 meccsen 70 gólig jutott, és ez volt a 11. mesterhármasa Angliában.

A BBC összeállítása szerint Haaland három meccsen több gólt lőtt, mint amennyit a Burnley vagy a Sheffield United bármelyik játékosa elért az elmúlt szezonban, s néggyel többet, mint bármelyik másik játékos a Premier League új szezonjában.

A norvég csatár egy 30 éves rekordot is megdöntött: ő lett az első olyan játékos Paul Jewell ( Bradford City) 1994-es csúcsa óta, aki két mesterhármast ért el a klub nyitó három meccsén.

A csúcsformájában közrejátszott, hogy Norvégia nem jutott ki a 2024-es Európa–bajnokságra, ezért többet pihenhetett riválisainál. „Jól érzem magam, teli energiával. Hosszú vakációm és előszezonom volt. Most többre vagyok képes” – nyilatkozta a 24 éves világklasszis.

A mindig kritikus Pep Guardiola, a címvédő Manchester City vezetőedzője kifogyott a jelzőkből, hogy értékelje csatárát: „Nincsenek szavak Haaland teljesítményére. Három gólt szerzett, s egyetlen labdát sem veszített el. Ez olyan meccs volt, amelyben minden helyzetben a legjobban játszott. Látja, mit akarunk csinálni, megérti, mert okos srác” – mondta a spanyol sztáredző.

Elismerően nyilatkozott a Liverpool korábbi középpályása, Jamie Redknapp a Sky Sportsnak: „Haaland első gólja gyönyörű volt. A védőknek egy szörnyeteg. A szépség és a szörnyeteg a pályán. Minden védő számára az a félelmetes, hogy jobban néz ki, mint valaha. Magabiztosnak és boldognak tűnik.”

Elolvasom a cikket