Brutális kettős gyilkosság

Megdöbbentő gyilkossági helyszín: egy ügyvéd háza, ahol holtan találták anyát és lányát. A megcsonkított holttestek felismerhetetlenek voltak, nem sokkal később kiderült, hogy kalapáccsal verték őket agyon. A gyilkos szerszámot megtalálták a brutális tetteseknél, akik nem mások voltak, mint a család szakácsa és szobalányként dolgozó testvére. A két nőt a szobájukban találták véres kézzel és ruhában, mellettük pedig ott volt az a bizonyos kalapács.

Christine és Léa Papin egy szegény családban születtek, ahol mindennapos volt a bántalmazás. Anyjuk, Clémence, érzelmileg távolságtartó volt, apjuk, Gustave rajtuk vezette le agresszióját. A nővérek gyerekkorukban több nevelőotthonban is megfordultak, mielőtt a rendkívül vallásos anyjuk gondozásába kerültek volna. Christine és Léa fiatalkoruktól szolgálóként dolgoztak különböző családoknál, olyan szoros kapcsolatot ápoltak egymással, hogy szinte beteges, elszakíthatatlan kötelékben éltek.

  • 1933-ban a Le Mans-i Lancelin család házában dolgoztak cselédlányként. Christine 28 éves, Léa pedig 22 éves volt ekkor. A család háromtagú volt: René Lancelin, egy nyugdíjas ügyvéd, felesége, Léonie, és lányuk, Geneviève. A nővérek csendesen végezték munkájukat, minden nap 14 órán át robotoltak, hogy kiszolgálják Lancelinéket. Ritkán hagyták el a házat, szabadidejükben egymással beszélgettek vagy a szobájukban maradtak.

1933. február 2-án egy különösen hideg téli napon René Lancelin hazaérkezésekor döbbenten tapasztalta, hogy felesége és lánya eltűntek. A ház ajtaja zárva volt, a villanyokat leoltották, és a szolgálókat sehol sem találta. Miután a rendőrség betörte az ajtót, szörnyű látvány tárult eléjük: Léonie és Geneviève Lancelin holttestét megtalálták a házban, brutálisan meggyilkolták őket. A két nő arcát és fejét súlyosan összezúzták, szemüket kitépték, és testükön mély sebeket ejtettek.

Christine és Léa Papin a ház egyik szobájában bujkáltak, vérrel borítva találták őket. Azonnal letartóztatták őket, és bevallották a gyilkosságot. Christine, aki láthatóan dominánsabb volt a testvéreknél, azt állította, hogy ő volt az, aki kezdeményezte a gyilkosságot, míg Léa a támadás során csatlakozott hozzá.

Országos botrány: az ügyvéd mentális zavarral menti védenceit

A bírósági per során a Papin nővérek ügyvédje azzal védekezett, hogy a két nő mentális zavarral küzdött, és hogy elviselhetetlen körülmények között dolgoztak a Lancelin családnál. A közvélemény egy része szimpatizált a nővérekkel, és a társadalmi igazságtalanság áldozataiként tekintett rájuk. Mások azonban a brutális tett miatt kegyetlen gyilkosoknak tartották őket. Christine Papint halálra ítélték, de később ezt az ítéletet életfogytiglanra változtatták. Léa enyhébb büntetést kapott, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy ő kevésbé volt felelős a gyilkosságért. Hét év börtön után szabadult.

A nővérek sorsa

Christine 1937-ben a börtönben halt meg, valószínűleg alultápláltság következtében. Léa a szabadulása után új életet kezdett, de nevet változtatott. 1982-ben hunyt el. A Papin nővérek története és a per számos művészt és írót megihletett, köztük Jean Genet, aki A cselédek című színdarabját a Papin nővérek története alapján írta meg. A Papin nővérek ügye rávilágított a társadalmi osztályok közötti szakadékra és a szolgálók gyakran elviselhetetlen helyzetére a két világháború közötti Franciaországban.

Elolvasom a cikket