Ezért kell mindennap diót enni

Az ősz az az időszak, amikor a természet tűzifájának – a dióféléknek – az árusai minden piacon megjelennek. Nem véletlenül. Hiszen a dió egy nagyon hasznos élelmiszer, amely nemcsak az éhség legyőzésében, hanem bizonyos egészségügyi problémák legyőzésében is segít.

A tudósok például bebizonyították, hogy a dió nagy mennyiségű többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelynek köszönhetően zökkenőmentesen csökkenti a vér koleszterinszintjét. Emellett antioxidánsokban és B-vitaminokban is gazdag.

A pozitív hatás elérése érdekében ajánlott 100 gramm diómagot fogyasztani.

Más hasznos diófélék

Mandula. Jó forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Ezenkívül a mandula gazdag E-vitaminban és magnéziumban, amelyek javítják a bőrt, a hajat és erősítik az erek falát. A magnézium pedig az idegeket is „erősebbé” teszi.

Mogyoró. Ezek a kerek magok sok növényi szterolt tartalmaznak, amelyek blokkolják a koleszterin felszívódását a belekben. Rostokban is gazdag, ami segít megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól és a toxinoktól.

Földimogyoró. Csodálatos forrása az egészséges fehérjéknek és zsíroknak, amelyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a földimogyorót gyakran sóval vagy cukorral dolgozzák fel, ezért jobb, ha nyersen vásároljuk meg, és magunk sütjük meg serpenyőben – fűszerek nélkül. Vagy azok minimális mennyiségével.

Elolvasom a cikket