Hogyan hűtsük a dinnyét?

Ezeket a gyümölcsöket ne tároljuk a hűtőszekrényben!

A banánt, az avokádót, a paradicsomot és a bogyós gyümölcsöket nem érdemes betenni a hűtőbe, mert szobahőmérsékleten is frissek maradnak, a hűtőszekrény nedvessége pedig esetleg tönkreteheti őket. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg őket, mert a nedvesség megpuhítja a gyümölcsöket.

Az egész dinnyéket szobahőmérsékleten kell hagyni, hogy megérjenek, és csak szeletelés után kell a hűtőszekrényben tárolni. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatása szerint a szobahőmérsékleten való tárolás még abban is segíthet, hogy az antioxidánsok jobban megmaradjanak a gyümölcsben.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szobahőmérsékleten hagyott görögdinnyékben megnőtt a likopin és a béta-karotin szintje, míg a hűtőben tárolt gyümölcsökben nem változott.

Ha felszeleteltük a dinnyét, akkor viszont mindenképpen tegyük hűtőbe, és ez esetben ne távolítsuk el a magokat. Ha a dinnyét szeletekre vágjuk, érdemes fóliával letakarni vagy légmentesen záródó műanyag zacskóban tárolni. Ezek segítenek meghosszabbítani a dinnye eltarthatóságát.

A felkockázott dinnye esetében használhatunk műanyag edényt, de először terítsünk egy papírtörlőt a tárolóedény belsejébe, és hagyjunk helyet a dinnyéknek, hogy megakadályozzuk a nedvesség felhalmozódását.

Ha a dinnyét néhány napnál hosszabb ideig szeretnénk tárolni, tegyük a mélyhűtőbe. Ehhez fektessük a kockákat vagy szeleteket egy sütőlapra, és fagyasszuk szilárdra, mielőtt azokat egy műanyag zacskóba tennénk, így a gyümölcs akár hat hónapig is használható lesz.

Elolvasom a cikket