Ki ölte meg Napóleont?

Magyar Tibor
2024. szeptember 2. hétfő. 4:21

Napóleon Európa egyik legnagyobb uralkodója volt, aki hatalmas nyomott hagyott a történelemben. Nemcsak élete, de halála is sokaknak ad beszédtémát napjainkban is. Bonaparte Napóleon halála körül közel kétszáz éven át kavarogtak a gyilkossági vádak, annak ellenére, hogy az eredeti boncolási eredmények szerint a francia császár gyomorrákban hunyt el.

Napóleon 1769-ben született a franciaországi Korzika szigetén. A francia katonai hierarchiában felemelkedve 1804-ben Franciaország császárává vált.

Több mint egy évtizedes uralkodása alatt Napóleon Európa nagy részét uralta, majd vereséget szenvedett és száműzték, megszökött, visszaszerezte címét, Waterloonál szenvedett végső katonai vereséget, majd ismét száműzték az Atlanti-óceánon fekvő Szent Ilona szigetére. Ott halt meg hat évvel később, 1821 május 5-én, 52 éves korában.

Halálának körülményei azóta is foglalkoztatják az embereket. A halálának okai között szerepelt az arzén, a cián, a gyomorrák vagy éppen a belső vérzés is.

Egyes szakértők szerint befolyásos emberek attól tartottak, hogy a volt császár ismét megszökik a száműzetésből, és visszafoglalja Franciaországot.

Az összeesküvés-elméletek hívei közül néhányan azt állítják, hogy Napóleont lassan megmérgezték arzénnel, talán a borában vagy az ételében. Egyes feljegyzések szerint sokan úgy vélték, hogy mérgezése egy hosszú folyamat volt, ami még 1816-ban kezdtek el. Napóleon hajának vizsgálatai magas arzéntartalmat mutattak ki, de a kritikusok szerint a korabeli gyógyszerek, sőt még a hajbalzsam, az illatszerek is tartalmazták néha a mérgező elemet. Egyesek szerint a száműzetésében a tapéta volt arzénnal átitatva, ami lassan megölte az egykori császárt.

Halála után 19 évvel felnyitották koporsóját. A teste nagyon jó állapotban maradt meg, amit sokan az arzénmérgezés konzerváló hatásnak tudtak be.

A kutatók a történelmi adatokban semmi olyat nem találtak, ami arzénmérgezésre, például szívbéli vérzésre utalna. Amit viszont találtak, az a gyomorrákra utaló erős bizonyíték: gyors fogyás, a gyomor tele volt szemcsés anyaggal, ami gyomor-bélrendszeri vérzésre utal.

Napóleonnak voltak egészségre káros szokásai is. Nagyon szerette a kölnit. Napi két-három üveggel is elfogyasztott. Háború előtt és közben a hírek szerint meg is itta, amivel a különböző fertőzéseket akarta távol tartani magától. Ez a szokás a szakemberek szerint hosszú távon fekélyeket, majd később rákot okozhatnak.

Egy tanulmány szerint annyira rossz állapotban volt, hogy még ha a császárt szabadon is engedték volna, vagy megszökött volna a szigetről, halálos állapota megakadályozta volna abban, hogy további jelentős szerepet játsszon az európai történelem színterén. Ha kiderült volna a betegsége, akkor is egy éven belül meghalt volna.

Elolvasom a cikket