Nem kizárták, visszahívták a műkincset törő kisfiút a múzeumba

SM
2024. szeptember 1. vasárnap. 14:24

A kíváncsi négyéves Ariel Geller összetört egy ritka, 3500 éves korsót a haifai Hecht Múzeumban. A baleset után a múzeum igazgatója nem büntette, hanem visszahívta a négy éves kisfiút és családját, s megnézhették, hogy az összetört korsót hogyan állítják helyre a szakértők.

A múlt héten a négyéves kisfiú összetört egy 3500 éves agyagkorsót az izraeli Hecht Múzeumban. Az összetört cserépedény Krisztus előtt 2200 és 1500 közöttről származhatott, vagyis a bronzkorból, és remek állapota miatt, kifejezett ritka ereklyének számított.

A gyermek apja, Alex Geller elmondta, fia egy kicsit megmozdította a műtárgyat, mert kíváncsi volt, mi lehet benne, ekkor zuhant le az állványáról, s több darabra tört. Az apa pánikba esett, majd felajánlotta, hogy kifizeti a kárt, megkönnyebbülten hallotta, hogy a műtárgy biztosítva van.

Dr. Inbal Rivlin, a múzeum igazgatója közölte a családdal: „Ne féljenek, nincs kárigényünk, mert balesetről van szó, nem szándékos cselekedetről” – mondta az igazgató, aki a fiút és családját néhány nappal az eset után meghívta, hogy egy vezetett bejárás keretei között megtekinthessék a kiállítást.

Sőt Ariel megnézhette azt is, hogy a szakértők 3D technológia segítségével hogyan restaurálják a korsót, amely így a jövő héten újra látható lesz a kiállításon.

Elolvasom a cikket