Népszerű szószok és öntetek, amelyek súlygyarapodáshoz vezetnek

„Sokan nem figyelnek arra, hogy kedvenc szószaik mit tartalmaznak. Talán nem is tudják, milyen gyorsan halmozódnak fel a kalóriák és a szénhidrátok az ilyen ízesítőkből” – jegyzi meg Claudia Hlip táplálkozási szakértő.

Sok jól ismert szósz és öntet valójában nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, transzzsírokat és nátriumot tartalmaz. Linnell Ross táplálkozási tanácsadó és egészségtanácsadó szerint ez lehet a fogyás sikertelenségének egyik fő oka: „Az ügyfeleim nem értik, miért nem tudnak lefogyni. Nem veszik figyelembe a fűszerek hatását, amelyek első pillantásra jelentéktelennek tűnnek, de hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz”.

A szakértők tehát azt tanácsolják, hogy tartsuk távol magunkat a fűszerektől, amelyek valójában lelassíthatják a tökéletes alak felé vezető utat.

Light salátaöntetek

A rossz öntet kiválasztása még a legegészségesebb salátát is tönkreteheti. Talán meglepő lesz, ha megtudja, hogy a „könnyű” öntetek azok, amelyek a leginkább károsak az egészségére.

„Light” változatú öntetek a legrosszabb választás. Ha fogyni szeretne, kerülje az „alacsony zsírtartalmú” vagy „light” feliratú termékeket. Bár az ilyen öntetek valóban kevesebb zsírt tartalmaznak, gyakran magasabb a cukortartalmuk” – állítja Laurel Eden, fogyókúrázó edző.

A Purdue Egyetem tanulmánya szerint egy kis mennyiségű zsír a salátában valójában segíthet a szervezetnek hatékonyabban megemészteni a zöldségeket. Következésképpen alaposan ellenőrizze a címkéket az olyan összetevőkre vonatkozóan, mint a kukoricaszirup vagy a hidrogénezett olajok.

Majonéz

A majonéz az egyik legkalóriadúsabb ételízesítő lehet. Lynell Ross, az egészséges táplálkozás szakértője megjegyzi: „Egy evőkanál majonéz 90 kalóriát és 10 gramm zsírt tartalmaz. Ha egy salátához adja, több mint 1000 plusz kalóriát is bevihet”.

Ráadásul a majonéz nátriumban gazdag, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Az egészségesebb választás érdekében jobb, ha az egészséges alternatívákat választja.

Krémes tésztaszószok

A krémes szószok gyakran vonzónak tűnhetnek, de velük együtt extra kalóriák is járnak. „A szószok 1000 kalóriával vagy annál is többel növelhetik egy étel kalóriatartalmát. Ahhoz, hogy egy étel kevésbé kalóriadús legyen, részesítsük előnyben a paradicsom- vagy fehérbor-alapú szószokat” – állítja Bryan táplálkozási szakértő.

Grillező szósz

A barbecue szósz különösen veszélyes lehet a szénhidrátokat kontrollálók számára. Claudia Hlip táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy két evőkanál BBQ-szósz 150 kalóriát és 18 g szénhidrátot tartalmaz, ami gyorsan meghaladhatja az egy étkezéshez megengedett szénhidrátmennyiséget.

Tatármártás

Ez a népszerű tenger gyümölcseihez való kiegészítő két evőkanálban 140 kalóriát, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és más nemkívánatos összetevőket tartalmaz. Lisa DeFazio táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy az ilyen összetevők hátráltathatják a fogyásra irányuló erőfeszítéseket.

Palacsintaszirup

A legtöbb bolti szirup többnyire magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból és mesterséges adalékanyagokból áll, amelyek egészségügyi problémákhoz, többek között májbetegségekhez és rákhoz vezethetnek.

Teriyaki szósz

A népszerű teriyaki, bár gazdag ízt ad az ételeknek, gyakran tele van olyan káros összetevőkkel, mint a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup és a nátrium. Ha továbbra is ezt a szószt szeretné fogyasztani, válasszon nátriumszegény változatot.

Ranch öntet

A ranch dressing nagyon kalóriadús lehet. Két evőkanálban 200 kalóriát és 19 gramm zsírt tartalmaz. Az alakja megőrzése érdekében válasszon más, kevésbé kalóriadús lehetőségeket.

Elolvasom a cikket