Algéria csatlakozott a BRICS-országok bankjához

A döntés szombaton született meg az NDB kormányzótanácsának kilencedik éves ülésén a dél-afrikai Fokvárosban – közölte az algériai pénzügyminisztérium a Facebookon közzétett közleményében.

„Algéria csatlakozása ehhez a fontos fejlesztési intézményhez, amelyet a BRICS pénzügyi ágának tekintenek, jelentős lépés a globális pénzügyi rendszerbe való integráció útján” – közölte a minisztérium.

Az NDB-t 2015-ben hozta létre a fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoport – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – azzal a céllal, hogy forrásokat mozgósítson infrastrukturális és fenntartható fejlesztési projektekhez a szövetségben és más feltörekvő piacokon. A multilaterális fejlesztési bank 2021-ben egy bővítési lépés részeként új tagként felvette Bangladesh-t, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket és Uruguayt.

Rousseff a hétvégi fokvárosi csúcstalálkozó alkalmával újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy az NDB-nek „van egy olyan folyamata, amelynek keretében új tagokat engedélyeznek a bank… Algériának engedélyezték, hogy a bank tagja legyen”.

Algír pénzügyminisztériuma vasárnap közölte, hogy az ország felvételét a BRICS NDB-be az egykori francia gyarmat közelmúltbeli „kiemelkedő gazdasági teljesítménye” tette lehetővé.

„Algéria csatlakozása az Új Fejlesztési Bankhoz új távlatokat nyit az ország közép- és hosszú távú gazdasági növekedésének támogatására és előmozdítására” – áll a közleményben.

Az olajban gazdag afrikai ország azon országok közé tartozik, amelyek hivatalosan is jelentkeztek a BRICS-csatlakozásra – közölte Naledi Pandor volt dél-afrikai külügyminiszter tavaly nyáron. Januárban Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is tagja lett a csoportnak.

Algír is jelentkezett, hogy párbeszédes partnere lehessen a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO), amely Kínából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Oroszországból, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból, Iránból és Pakisztánból áll – jelentette be májusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Jelenleg 14 ország – Egyiptom az egyetlen afrikai állam – rendelkezik SCO párbeszédes partneri státusszal, ami lehetővé teszi számukra, hogy a szervezet tagjainak meghívására részt vegyenek a szervezet szakrendezvényein.

Elolvasom a cikket