Belgiumban bejelentették a biztosjelöltet, ezzel teljes lett az uniós lista

MH/MTI
2024. szeptember 2. hétfő. 21:04

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kérése értelmében a tagországok kormányainak augusztus 30-ig kellett bejelenteniük biztosjelöltjeiket.

Von der Leyen korábban felszólította a tagországokat arra is, hogy – a nemek közötti egyensúly elérése érdekében – két jelöltet nevezzenek meg, és az egyik nő legyen, ennek azonban a legtöbb ország nem tett eleget. Egyedül Bulgária jelentett be egy férfit és egy nőt biztosjelöltként, Julian Popov és Ekaterina Zaharieva személyében.

Georges-Louis Bouchez, a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR) elnöke hétfőn az X közösségi oldalon erősítette meg, hogy Belgiumban Lahbibra esett a választás. Értésre adta azt is, hogy a döntés egyik szempontja a nők arányának növelése volt a biztosjelöltek között.

Belgiumban június elején, az európai parlamenti választásokkal egy időben parlamenti választásokat is tartottak, ám a kormányalakítási tárgyalások augusztus végén ismét kudarcba fulladtak, emiatt késlekedett Brüsszel a biztosjelölt-állítással is.

Lahbib jelöltségét az ügyvivő kormánynak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Az uniós eljárásrend szerint mindegyik biztosjelölt meghallgatáson vesz részt az Európai Parlament illetékes szakbizottsága előtt, hogy ismertesse a számára tervezett pozícióval kapcsolatos elképzeléseit, és megválaszolja a képviselők kérdéseit. Ezt követően a képviselők szavaznak arról, hogy jóváhagyják-e a testület egészét. Ha igen, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács kinevezi a hivatalba lépő biztosi testületet.

Az uniós végrehajtó testületbe Magyarország ismételten Várhelyi Olivért jelölte, aki most lejáró ötéves mandátumának ideje alatt a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős.

Elolvasom a cikket